Hlavní obsah

Gross a Tvrdík žalují Respekt

– PRAHA
Novinky, Novinky

Ministři vnitra Stanislav Gross a obrany Jaroslav Tvrdík (oba ČSSD) se rozhodli podat žalobu na vydavatele týdeníku Respekt na ochranu osobnosti. Jako satisfakci za žádají na Respektu dohromady celkem jeden milión korun.

Foto: archiv pořadatelů

Pečení pánů s dětmi z valašskokloboucké základní školy

Článek

V Grossově prohlášení pro tisk se uvádí, že se budou domáhat omluvy "za zveřejnění nepravdivých informací v týdeníku Respekt o jejich údajných kontaktech s Hanou Palochovou, jež má být dle listu správkyní nevěstince André v Nuslích".

Respekt uvedl, že "Grossovi údajně volali dva lidé prověřovaní policií: podnikatel Andrej Babiš a Hana Palochová, správkyně nevěstince".

Palochová se údajně zná s Albánci, kteří podle policie angažují do českých nevěstinců ženy z Balkánu, uvedl list. Gross ale popírá, že by s Palochovou hovořil. "Nevím, o čem to mluvíte," řekl Respektu.

Žena podle týdeníku telefonovala i Tvrdíkovi. Ten to sice přiznal, ale nepřikládá hovoru význam.

Finanční satisfakci by věnovali na charitu

Konkrétně Gross má značnou šanci se žalobou uspět. Po zveřejnění aféry s odposlechy totiž na dotaz Práva, dal-li pokojské nevěstince Escade Haně Palochové své mobilní telefonní číslo, Gross odpověděl: "K mému mobilnímu číslu není tak obtížné se dostat, neb jej používám mnoho let, ale prokazatelná pravda je, že paní Palochovou neznám a nikdy jsem s ní nehovořil."

Naopak s majitelkou domu, v němž sídlí erotický salón, Libuší Barkovou, si Gross telefonovat klidně mohl, protože je známou jeho ženy Šárky. Tuto informaci ovšem zmíněné vydání týdeníku Respekt nepřineslo.

Součástí žaloby obou ministrů bude i požadavek na zaplacení 500 tisíc korun jako finanční satisfakce. Tuto částku - celkem jeden milión korun - chtějí v případě úspěchu žaloby věnovat na charitativní účely.

Jak Právu řekl Martin Valehrach, tiskový mluvčí senátů zabývajících se danou agendou u Městského soudu v Praze, soudní poplatek v případě omluvy činí 1000 korun, u zadostiučinění za nemajetkovou újmu v penězích jde o čtyři procenta z požadované částky. Vzhledem k tomu, že Gross i Tvrdík chtějí satisfakci ve výši půl miliónu, každý zaplatí dvacetitisícový poplatek.

Reklama

Výběr článků

Načítám