Hlavní obsah

Milenci chystali vraždu, brněnský soud je tvrdě potrestal

– Brno • Aktualizováno
Právo, Miroslav Homola

Krajský soud v Brně potrestal šestnáctiletým vězením za pokus o vraždu Josefa Koprivu (28), který se podle verdiktu pokusil zavraždit manžela (71) své milenky. Rovněž obžalované ženě, Evě Grycové (38), soud uložil za údajné navedení ke zločinu také 16 let vězení. Oběť pokusu o vraždu ve vinu své ženy nevěří.

BEZ KOMENTÁŘE: Josef Kopriva a Eva Grycová u souduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Dvojici hrozil trest v rozmezí od 15 do 20 let. Grycová podle obžaloby slíbila svému milenci 50 milionů korun za vraždu manžela, někdejšího spolumajitele sítě vykřičených domů F. D., přičemž z dědictví mohla získat desítky milionů. Milenec údajně s plánem souhlasil a podle kriminalistů se předloni 4. listopadu pokusil shodit seniora ze srázu v lomu na okraji Brna.

Podle obžaloby muže vylákal ven v podvečer pod záminkou nákupu pozemků. K dokonání vraždy nedošlo, když se poškozený zachytil nad propastí. Útočníka podle obžaloby vyrušil náhodný svědek, přičemž se Kopriva vylekal a utekl. Jen díky včasné pomoci nejen svědků, kteří se muže snažili před pádem do hlubiny přidržovat nad srázem, ale i přivolaných policistů, se podařilo muže zachránit.

Jiří Kajínek vypovídal jako svědek u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

Kopriva se k činu při vyšetřování doznal a uvedl, že jednal především pod vlivem manželky oběti, do které se zamiloval a která na něj zřejmě měla i nemalý vliv nejen jako žena, ale i způsobem života, když neměla nouzi o peníze a vedla život v luxusu.

Spoluobžalovaná, povoláním psycholožka, však jakoukoliv vinu odmítla. „Bohužel v této zemi se může stát, že podezřelý může být úplně každý. Stačí k tomu svědectví jednoho darebáka. Já se zde musím obhajovat z něčeho, co se vůbec nestalo. Svého manžela miluji a přísahám na život svých blízkých, že jsem mu nikdy nechtěla ublížit,” uvedla s pláčem v závěrečné řeči a žádala soud o zproštění obžaloby.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Josef Kopriva a Eva Grycová u soudu

Předseda trestního senátu soudu Miloš Žďárský ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že o vině obžalovaného nebylo vzhledem k jeho doznání pochyb, zatímco u Grycové byl rozsudek postaven na jediném přímém důkazu. Jednalo se výpověď Koprivy, který podrobně popsal přípravu vraždy i důvody činu. „Existuje však řada nepřímých důkazů vůči paní obžalované, které svědčí o její vině,“ dodal soudce.

„Z pohledu soudu byl motiv jednání paní obžalované zcela zištný,” uvedl soudce s tím, že zatímco podle posudků Kopriva Grycovou obdivoval a snažil se jí zavděčit, byl on Grycové zcela lhostejný.

Závěr hlavního líčení provázel rozruch. Po zdůvodnění verdiktu musel soudce nechat vyvést oběť útoku a vzápětí i nepravomocně odsouzenou Evu Grycovou. „Připadám si tady jako při procesu v padesátých letech, to je neuvěřitelné,” vykřikoval F. D., který se vzápětí před soudní síní nechal slyšet, že ve vinu své ženy nevěří a že je rozhodnutý hledat údajnou spravedlnost až u Evropského soudu.

Josef Kopriva a Eva Grycová u souduVideo: Miroslav Homola, Právo

„Je to zinscenování mé popravy, které připravil soud spolu se státním zástupcem,“ tvrdila Grycová, zatímco na ni její příznivci v síni volali „Evo, vydrž”.

Její obhájce se proti rozsudku na místě odvolal. Státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá také.

Reklama

Výběr článků

Načítám