Hlavní obsah

Manžela miluji, hájila se žena obžalovaná z plánování mužovy vraždy

Právo, Miroslav Homola
Brno

Zhruba hodinu měl u Krajského soudu v Brně svou závěrečnou řeč Josef Kopriva (28), který je obžalován z pokusu o vraždu. Ví, že s několikaletým pobytem v cele může zcela jistě počítat, neboť se již v přípravném řízení k činu doznal. Jeho někdejší milenka a podle obžaloby spolupachatelka Eva Grycová (38) jakoukoliv spoluvinu v celém rozsahu popírá.

Josef Kopriva a Eva Grycová u souduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Bohužel v této zemi se může stát, že podezřelý může být úplně každý. Stačí k tomu svědectví jednoho darebáka. Já se zde musím obhajovat z něčeho, co se vůbec nestalo. Svého manžela miluji a přísahám na život svých blízkých, že jsem mu nikdy nechtěla ublížit, a žádám soud, aby mě zcela zprostil viny, neboť jsem se žádného trestného činu nedopustila,“ uvedla s pláčem na závěr své více než dvouapůlhodinové závěrečné řeči Grycová.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Josef Kopriva se k činu doznal. Tvrdil však že jej měl spáchat z lásky i na žádost někdejší milenky

Za to, že se s Koprivou seznámila a několik měsíců s ním i žila, byla podle svých slov už potrestána zhruba půldruhého roku trvajícím pobytem ve vazbě.

„Špatně jsem ho odhadla. To je moje chyba. Není však jediný přímý důkaz, který by mě usvědčoval z trestného činu,“ uvedla obžalovaná, která ve svém projevu podrobila tvrdé kritice práci státního zástupce, postupy policie, médií i nedostatečnou práci soudních znalců.

Státní zástupce Milan Richter předložil podle ní místo důkazů jen bajky a za naprosto skandální pak Grycová považovala údajnou lustraci oběti trestného činu, tedy jejího manžela, státním zástupcem.

Zamiloval se

Čin měl podle obhajoby Grycové spáchat Kopriva především proto, že na finančně velmi dobře zajištěné Grycové parazitoval. Obžalovaný naopak tvrdil, že se vraždy chtěl dopustil mimo jiné i z lásky k ženě, do které se velmi zamiloval.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Eva Grycová byla na dlouhou a podrobnou závěrečnou řeč velmi dobře připravena. Soud požádala o zproštění viny.

„Paní Grycová měla volnost, peníze, žila si svůj život i s poškozeným, oběma to takto vyhovovalo. Nechápu, proč policie odmítla jinou možnost důvodu konání pana Koprivy, který nikdy nepopsal organizátorství činu mé klientky,“ uvedl v závěrečné řeči obhájce Grycové Robert Grund.

Sám muž, který se měl stát obětí chystané vraždy, už při předcházejících jednáních řekl, že svou ženu miluje i po dvaceti letech „někdy možná originálního vztahu“. „Za svou ženou stojím a budu stát vždycky,“ řekl muž.

Lekl se svědků

Vraždu chtěl Josef Kopriva vykonat předloni 4. listopadu. Podle obžaloby v tento podvečer vylákal pod záminkou nákupu pozemků někdejšího spolumajitele sítě vykřičených domů, dnes v klidu žijícího údajného miliardáře F. D. do lomu v okrajové části Brna.

Tam se pokusil svou oběť zabít svržením do propasti. K dokonání vraždy, kterou podle obžaloby naplánovala za úplatu 50 milionů tehdejší milenka obžalovaného a manželka oběti Eva Grycová, nedošlo, když se poškozený zachytil nad propastí a se štěstím přežil.

Útočníka podle obžaloby vyrušil náhodný svědek. Kopriva se vylekal a z lomu, kam přijel taxíkem, utekl a odjel tramvají zpět do města Brna. Jen díky včasné pomoci nejen svědků, kteří se muže snažili před pádem do hlubiny přidržovat nad srázem, ale i přivolaných policistů se podařilo o život bojujícího muže nad propastí zachránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám