Hlavní obsah

Měl řídit masokombinát, policie jej chce stíhat za krácení daní

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie chce stíhat jednatele zkrachovalé společnosti Šumavský masokombinát, s. r. o. Miroslava Matouška za to, že pod jeho vedením podnik neodváděl za zaměstnance sociální a zdravotní pojištění. Podle informací Práva už mu policie obvinění poslala poštou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Dokud nebudeme mít potvrzeno, že došlo k převzetí usnesení o sdělení obvinění, nechci se k případu vyjadřovat,“ prohlásil vedoucí klatovské kriminálky Antonín Šmíd.

Třiašedesátiletému manažerovi za trestný čin neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby hrozí až pět let vězení. Státu měla vzniknout několikamiliónová škoda.

„Týká se to období od listopadu 2009 do června následujícího roku. Zaměstnancům přitom byly tyto položky z platu strhávány,“ uvedl zdroj obeznámený se situací. Dluh na pojištění vyplývá i z veřejně přístupných dokumentů v rámci insolvenčního řízení, které s firmou probíhá od března roku 2010, kdy podnik ukončil výrobu v masokombinátu v Klatovech.

Šumavský masokombinát, který byl druhým největším zpracovatelem masa v kraji, dluží svým věřitelům desítky miliónů korun.

„Vzhledem k velkému objemu pracovněprávních nároků a dalších pohledávek za majetkovou podstatou je předpoklad uspokojení přihlášených věřitelů velmi nízký,“ konstatoval insolvenční správce Vladimír Nechutný.

Provoz ukončily dluhy

Masokombinát už se ve své více než stoleté historii potácel v existenčních problémech několikrát. Naposledy začátkem roku 2009, kdy do něho vstoupila skupina SPIN Plzeň podnikatele Jaroslava Komory se záměrem výrobu oživit.

To se ale nepovedlo, firma se propadla do dalších dluhů a po roce musela provoz uzavřít. A právě Komora dosadil do čela firmy Matouška, který podle pracovní smlouvy pobíral měsíčně s prémiemi víc než sto tisíc korun. Areál masokombinátu nyní koupila soukromá firma zabývající se technologiemi na čistění odpadních vod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám