Hlavní obsah

Matku s otevřenou zlomeninou stehna utýrala k smrti, dostala 17 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za utýrání své vlastní matky k smrti stráví třiašedesátiletá žena příštích 17 let ve vězení. Původně desetiletý trest, který žena loni v říjnu vyfasovala od Krajského soudu v Praze, jí v pondělí na základě odvolání státního zastupitelství zpřísnil pražský vrchní soud. Žena od počátku stíhání trvá na své nevině, neudělala prý nic špatného. Verdikt je pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vrchní soud v Praze dospěl k závěru, že posouzení tohoto jednání jako zločinu vraždy je zcela odpovídající provedenému dokazování,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Kateřina Korečková. Soudkyně zdůraznila, že poškozená byla matkou obžalované, která se o ni starala od roku 2016. Ta péče měla sestupnou tendenci, což se odrazilo i na zdravotním stavu poškozené.

Vrchní soud v Praze neshledal žádné výjimečné osobní ani rodinné důvody k uložení trestu pod zákonnou sazbou, jak učinil krajský soud. Naopak k tíži obžalované připisoval trýznivou smrt matky, absenci náhledu obžalované na samotný skutek, absence lítosti k následku a podobně.

Dostávala na matku 20 tisíc, ale nedělala nic

Žena minimálně od ledna do července 2020 týrala matku, se kterou žila v Berouně v jedné domácnosti. Přesto, že věděla, že je na tom zdravotně špatně, se o ni v podstatě nestarala. Více než osmdesátiletou matku nechala ve vlastních výkalech ležet na gauči s otvorem pro vyměšování, nedávala jí dostatečně najíst. Seniorka trpěla nedostatečnou hygienou, proleženinami a podobně. Podle znalců trpěla žena takovou nadváhou, že odhadli stáří proleženin až na jeden rok.

Dívku nechali živořit v boudě. Otce a macechu obvinili z týrání

Krimi

Matka obžalované měla navíc minimálně měsíc neošetřenou otevřenou zlomeninu stehenní kosti, a i přesto, že křičela bolestí, s tím její dcera nic nedělala. I když na péči o matku pobírala téměř 20 tisíc korun měsíčně, nezajistila jí lékařské ošetření nebo profesionální, ale ani laickou péči. Žena v důsledku nedostatečné péče a selhání dechu a dalších chorobných změn nakonec zemřela.

„Nejsem si vědomá, že bych něco spáchala nebo se o maminku špatně starala,“ uvedla na závěr odvolacího jednání obžalovaná, která od počátku trvá na své nevině.

Obžalovaná, která v minulosti mimo jiné pracovala jako uklízečka v domově důchodců, odkud byla pro lenost a další nedostatky vyhozena, byla původně viněna z týrání svěřené osoby, čin byl nakonec na základě odvolání státního zastupitelství překvalifikován na vraždu s majetkovým prospěchem.

Krajský soud ženě ovšem uložil trest pod zákonnou trestní sazbou, proti čemuž si státní zástupce podal znovu odvolání, ve kterém žádal pro ženu patnáctiletý trest vězení. Obhájkyně obžalované navrhovala soudu zprošťující verdikt.

Polští manželé zabili dvouměsíční dcerku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám