Hlavní obsah

Matka půjde do vězení. Spokojeně vykuřovala, zatímco se tříletý syn topil

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Vyšla před chatku a spokojeně si zapálila cigaretu. Kde je její malý synek, ji příliš nezajímalo. Tříletý Dan v tu chvíli o pár desítek metrů dál bojoval o život, který nakonec prohrál. Šestadvacetiletou Ladislavu Vráblíkovou v úterý potrestal Okresní soud v Klatovech za to, že neohlídala své dítě, které spadlo do řeky a utopilo se. Za usmrcení v nedbalosti ji poslal na 16 měsíců za mříže.

Článek

„Dítě nebylo v takovém stupni vývoje, aby mohl být dozor nad ním jen povrchní,“ řekl předseda senátu Jaromír Veselý. Obžalované ženě podle soudce přitížilo hlavně to, že se o syna velmi špatně starala i před tragédií a neudělala nic pro nápravu.

„Několikrát byla upozorněna na nedostatky ve výchově. Nerespektovala pokyny sociální pracovnice ani dětské lékařky, což svědčí o nezájmu tuto situaci změnit. Proto jsme z hlediska výchovného působení rozhodli o nepodmíněném trestu,“ vysvětlil Veselý.

Na syna jsem příliš pozor nedávala
odsouzená

K nešťastné události došlo loni v květnu v autokempu v Nýrsku na Klatovsku. Tam žena bydlela v chatce se svým přítelem. „Na syna jsem příliš pozor nedávala,“ přiznala u soudu žena, jejímž zdrojem obživy je prostituce. Ten osudný den, kdy jí Daniel zmizel z dohledu, si prý myslela, že ho hlídá její partner. Vyložila nákup do lednice a pak si šla před chatku vychutnat cigaretu.

„Když ale Jirka přišel sám, dostala jsem strach, kde Danýsek je. Přítel ho později našel bezvládně plavat na hladině řeky,“ uvedla dále Vráblíková. Její partner ale situaci před tragédií popsal jinak.

Když jsem uviděl plavat nehybné na hladině, skočil jsem pro něho a vynesl na břeh
přítel odsouzené

„Když jsem odcházel, řekl jsem své milé, ať chlapce hlídá. Proto mě také překvapilo, že když jsem se vrátil, kluk s ní nebyl,“ prohlásil její přítel, který podle svých slov začal chlapce ihned hledat.

„Když jsem uviděl plavat nehybné na hladině, skočil jsem pro něho a vynesl na břeh,“ pokračoval ve výpovědi. Dítěti nepomohla ani více než hodinu trvající resuscitace. Pitva nakonec ukázala, že bylo pod vodou téměř deset minut.

Před soudem také vyšlo najevo, že obžalovaná žena přivedla na svět už tři děti, poslední loni o Vánocích. U žádného z nich si nebyla jista otcem. Kromě zemřelého Daniela své potomky nevychovávala a zřekla se jich krátce po porodu. S péčí o Daniela měla velké problémy a nezvládla ji.

Viděl jsem malého kluka, jak ťapal v punčocháčích uprostřed frekventované silnice a auta se mu musela vyhýbat.
svědek

„U nás byla ubytovaná asi měsíc. Měla přidělenu jednu místnost. Dítě tam nechávala i samotné. Dokonce jsem byl svědkem toho, jak chlapec jedl z podlahy jako pes. Špinavý byl jako kominík každý den,“ prohlásil majitel ubytovny v Nýrsku Václav Haas. Podle něho se několikrát také stalo, že dítě uteklo ven a zpátky ho vraceli cizí lidé.

„Viděl jsem malého kluka, jak ťapal v punčocháčích uprostřed frekventované silnice a auta se mu musela vyhýbat. Tak jsem ho čapnul za ruku a odvedl na chodník. Tam jsem ho držel a čekal, kdo si pro něho přijde,“ uvedl další ze svědků Stanislav Šafránek.

Hrála a zpívala. Nic jiného ji nezajímalo.
matka přítele ženy

Naučit malého Daniela alespoň základním životním návykům se prý snažila matka přítele ženy. „Někdy byl tak hladový, že jedl trávu a písek,“ prohlásila žena u soudu. Podle ní byla na prvním místě u obžalované kytara. „Hrála a zpívala. Nic jiného ji nezajímalo. Na dítě kašlala,“ dodala žena.

Rozsudek není pravomocný, žalobkyně i obhájce si nechali lhůtu na případné odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám