Hlavní obsah

Matka prodala dítě za sto tisíc. Po letech se vrátilo

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před čtyřmi lety přineslo Právo jen těžko uvěřitelný příběh o matce, která prodala tehdy šestiletého syna cizímu muži za sto tisíc korun. Za tuto částku totiž muže zapsala do rodného listu a pak mu syna přenechala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nyní se chlapec vrátil zpět do biologické rodiny. Pravomocným rozhodnutím brněnského soudu jej do péče získala jeho babička. Matrikový otec totiž mimo jiné zanedbával chlapcovu výchovu, navíc vyšlo najevo, že se takto pokoušel či pokouší kupovat i další děti.

Jsem šťastná, že se ho podařilo dostat z moci toho člověka
babička hocha

Případ se začal psát v roce 2014, kdy si muž hocha od jeho matky koupil. Čtyřiatřicetiletá feťačka a zlodějka se o svého syna už nezvládala starat, proto jej podle verdiktu trestního soudu prodala muži, pro nějž by byla klasická adopce nedostupná.

„Muž byl zapsán do rodného listu jako otec nezletilého a od té doby ho má v péči,“ konstatoval tehdy při projednávání případu soud.

Podezření na prodej dítěte soud ignoroval

Krimi

Poněkud paradoxně byla za transakci potrestána jen matka, za trestný čin svěření dítěte do moci jiného a další krádeže a drogové delikty dostala tehdy 42 měsíců vězení. Propuštěna byla v květnu letošního roku. S chlapcem se nestýká, ale projevila přání, aby se o něj nadále starala právě babička.

Kupující naopak vyvázl bez trestu, zákon totiž na něco podobného nepamatuje.

„Jakémukoli bezprizornímu dítěti je dobré dát šanci a zázemí, aby vědělo, že někam patří. Dát mu důvěru. Pozitivní vzor může přijmout jen tehdy, když bude šťastné, bude ho mít někdo rád a bude si mít čeho vážit. On je na mě hrdý. Beru ho s sebou do práce, na výstavy, do divadla a on pak o tom umí celé hodiny vyprávět,“ obhajoval tehdy muž svůj postup.

Jenže realita byla poněkud jiná. Podle dokumentů, které má Právo k dispozici, se o případ začala zajímat sociálka. Vyšlo najevo, že hoch nenastoupil do školy a že péče o něj rozhodně nebyla tak vznešená. Na muže si kvůli tomu došláplo i státní zastupitelství.

Dítě na odrážedle sjelo do Labe. Když ho matka zachraňovala, spadl jí tam kočárek s dalším potomkem

Krimi

„Je podezřelý, že nedostatečně pečoval o zdravotní stav dítěte, nedostavoval se s ním k lékařským prohlídkám. Obviněný v pozdních nočních hodinách navštěvuje různé kavárny a gay kluby v Brně, zanedbává hygienu nezletilého,“ stálo v návrhu na potrestání. Soud nakonec muže skutečně odsoudil za ohrožování výchovy dítěte.

Na soud se obrátila i hochova babička s návrhem na svěření vnuka do péče. Při jednání pak vyšlo najevo, že muž není v oblasti obchodu s dětmi žádným nováčkem.

„Není nám neznámou osobou. Pod svým dřívějším jménem se pokoušel získat rodičovská práva zapsáním do rodných listů dvou dětí, jejichž matky byly nezralé a sociálně slabé,“ upozornila sociálka.

Koupím si další dítě

To potvrdil i státní zástupce, který asistoval u opatrovnického soudu. „V minulosti už takto postupoval, byl za úplatu zapsán do rodného listu. Matka nezletilé uvedla, že slyšela, že se takto pokouší zajistit si i další děti,“ uvedl.

Chlapce mezitím dokonce soud odebral muži z péče a poslal jej na čas do ústavu. Když konečně jeho babička dosáhla toho, že se mohla o vnuka postarat, muž reagoval podivně, jak zachytil státní zástupce. „Po vyhlášení rozsudku ke mně přímo před jednací síní přistoupil a s posměchem uvedl: Dávejte pozor a dívejte se, koupím si jiné dítě a vy s tím nic nenaděláte,“ zapsal si státní zástupce.

Zfetovaná žena v Přerově brutálně zavraždila tříletou dceru. Dostala 19,5 roku

Krimi

I poté, co byl chlapec svěřen babičce, se jej muž pokusil kontaktovat. Podle výpovědi svědků na něj totiž čekal před školou a lákal ho do auta. Hochovi se ale podařilo utéct zpět do školy, odkud byla zalarmována babička a také policie.

„Jsem šťastná, že se ho podařilo dostat z moci toho člověka. Jednou ho dokonce zahlédl, jak se potlouká okolo našeho domu. Hned běžel pro telefon a sám volal policii. Je mi jasné, že nás čeká ještě dlouhá cesta, než se zahojí všechny rány z jeho dřívějšího života, a některé věci ho budou možná trápit stále. Ale už je konečně u své rodiny, navázal vztah i se svým biologickým otcem, tedy mým synem, a dělá velké pokroky,“ věřila v dobrý konec při rozhovoru s reportérem Práva hochova babička.

Reklama

Výběr článků

Načítám