Hlavní obsah

Zfetovaná žena v Přerově brutálně zavraždila tříletou dceru. Dostala 19,5 roku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na 19 a půl roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě třiadvacetiletou Alenu G., která loni v srpnu v Přerově pod vlivem pervitinu brutálně zavraždila tříletou dceru. Za vraždu spáchanou zvláště surovým a také trýznivým způsobem jí hrozilo 15 až 20 let za mřížemi nebo výjimečný trest.

Matka u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Verdikt není pravomocný. Obžalovaná se proti němu na místě odvolala. Lhůtu na odvolání si ponechala i státní zástupkyně, která navrhovala výjimečný trest ve výši 25 roků.

Žena, která drogy brala od 15 do 20 let a poté znovu půl roku před hrůzným činem, se nikdy nepřiznala. Ve své obhajobě argumentovala tím, že poslední, co si v inkriminovaný den pamatuje, jsou zvláštní stavy, jež začala pociťovat nad ránem, když jí bývalý přítel, s nímž trávila večer a jenž u soudu vystupoval jako svědek, nitrožilně aplikoval pervitin.

Tříletou dceru rdousila kabelem a ubodala nůžkami. Po pervitinu na mě sáhl satan, řekla

Krimi

„Byla jsem mimo, dostala strach. On mezitím odešel, aniž bych si toho všimla. Pak na mě sáhla nějaká ruka, chlupatá. Myslela jsem, že to byl satan,“ vypověděla už dříve u soudu.

Její advokát v závěrečné řeči mimo jiné prohlásil, že nebylo jednoznačně prokázáno, že vraždila právě jeho klientka. Vyloučit v této souvislosti podle něj nelze bývalého přítele obžalované. Ten jí také mohl aplikovat jinou drogu než pervitin, která by její jednání způsobila. Proto navrhoval zproštění obžaloby.

Psychicky trpěla

Soud to však odmítl. „Z důkazů jednoznačně vyplývá, že vraždila právě obžalovaná. Její bývalý přítel se totiž podrobil prohlídce, po které vůbec nic nesvědčilo o tom, že by se na útoku nějak podílel. A ze znaleckých posudků vyplývá, že v těle měla žena jen pervitin, a také, že v době činu netrpěla žádnou duševní poruchou. Za to, co spáchala, je tedy odpovědná,“ vysvětlil předseda senátu krajského soudu Petr Sušil.

Mladá matka zavraždila tříletou dceru, škrtila ji kabelem od pračky, tvrdí policie

Krimi

Trest na samé hranici zákonné sazby podle něj odpovídá závažnosti skutku, charakteru i intenzitě útoku. „Dívenka podle znalců musela zažívat enormní fyzické i psychické utrpení. Život by jí nezachránila ani okamžitá lékařská pomoc. Navíc šlo o tříleté, naprosto bezbranné dítě. Matka jí nedala vůbec žádnou šanci,“ vysvětlil soudce.

Poznamenal ale zároveň, že pro uložení výjimečného trestu nebyly splněny zákonné podmínky.

Tragédie se stala loni 14. srpna v jednom z přerovských bytů. Dítě podle obžaloby žena bila, rdousila i bodala po předchozím požití pervitinu. Zasypala ho mimo jiné údery pěstí, mlátila ho také tupým předmětem do obličeje a hlavy, škrtila elektrickým kabelem a nejméně šestnáctkrát ho bodla nůžkami do krku.

Pátrání po dívence se rozjelo poté, co policisté její zmatenou matku zadrželi na půdě sousedního domu, po kterém pobíhala ve spodním prádle, a poté ji odvezli do psychiatrické léčebny v Kroměříži. Tělíčko nalezli v pračce mezi tričky.

„Nechápu, co se stalo, a je mi toho strašně líto. Malou jsem nade vše milovala. Nevím, jestli se s její smrtí někdy vyrovnám,“ uvedla v pondělí u soudu obžalovaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám