Hlavní obsah

Matka po domácím porodu skončila v nemocnici, novorozence odmítla vzít s sebou

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Plzeňští záchranáři jsou v šoku. Ve středu v podvečer byli přivoláni k domácímu porodu, po němž čtyřiadvacetiletá matka musela kvůli vážným komplikacím do nemocnice. Zdravého novorozeného chlapečka si ale striktně odmítla vzít s sebou, nechala jej doma v péči otce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„S něčím takovým jsme se ještě nesetkali,“ řekl Právu Martin Brejcha, mluvčí záchranky Plzeňského kraje. „Matka, která chce pro své dítě údajně to nejlepší, proto rodí doma, a pak nechá půl hodiny starého novorozence na starost otci, nad tím zůstává rozum stát,“ konstatoval Brejcha.

U zmíněného porodu měla asistovat porodní asistentka. „Jenže přišla takříkajíc k hotovému, když už dítě bylo na světě. Naštěstí bylo zcela v pořádku, matka však měla zásadní problémy, kvůli nimž jsme ji museli neprodleně dopravit na gynekologicko-porodní kliniku v plzeňské fakultní nemocnici,“ uvedl Brejcha.

„S tím souhlasila, protože jí muselo být jasné, že bez odborné lékařské péče to s ní dobře nedopadne. Apel našeho lékaře, že do porodnice vezmeme i její dítě, aby se o něj mohla starat, kojit ho, mít ho u sebe, ale kategoricky odmítla,“ upozornil Brejcha.

Dítě bez péče?

Na mateřské city hráli záchranáři marně. „Trvala na tom, že novorozeně zůstane s otcem,“ konstatoval Brejcha a dodal: „Bohužel to lékař musel respektovat, nemůžeme násilím tahat zdravé děti do porodnice, když si to matka nepřeje.“

Záchranka pak odjela bez dítěte. „Co je s ním dál, nemáme ponětí,“ pokrčil rameny Brejcha. Porod podle něj probíhal v běžném domácím prostředí. „Nešlo o žádný squat nebo bezdomovce,“ doplnil.

Případy, kdy musejí záchranáři asistovat u porodů, je v Plzeňském kraji pomálu. „Ročně jde o jednotky případů, přičemž se nedá jasně říci, zda šlo o domácí porod, anebo zda maminka prostě nevyrazila včas do porodnice,“ uzavřel Martin Brejcha.

Reklama

Výběr článků

Načítám