Hlavní obsah

Matka nechala oslepnout pětiletou dcerku, u soudu dostala šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na šest let do věznice s ostrahou poslal ve čtvrtek Krajský soud v Plzni matku za úmyslné ublížení na zdraví její pětileté dcery. Holčička si zranila oko, žena však její péči zanedbala. Dívenka později oslepla.

Obžalovaná matka u soudu (5. září 2022)Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Právo o rozsudku informovala mluvčí soudu Jana Rubášová. Vedle trestu vězení uložil soud matce povinnost zaplatit škodu 7186 korun. Ženě hrozilo za těžké ublížení na zdraví až 12 let vězení.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaná, státní zástupkyně i opatrovník dítěte si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Událost se stala loni v květnu, holčička si tehdy nešťastnou náhodou píchla pastelku do pravého oka. Podle obžaloby matka nepostupovala podle pokynů zdravotníků.

Ti ji upozornili, že zranění oka u její dcery je velmi vážné a je potřeba operace. K té ale bohužel nedošlo. Po třech měsících do případu zasáhla policie, už bylo ale pozdě.

Matka měla nechat oslepnout pětiletou dcerku. Žalobkyně pro ni žádá 6 let

Krimi

Podle státní zástupkyně Věry Brázdové matka nerespektovala poučení od odborníků a k ošetření do nemocnice s ní neodjela. Pouze s ní až v polovině srpna navštívila oční ambulanci Klatovské nemocnice.

„Aby zakryla zanedbání péče své nezletilé dcery, ošetřujícím lékařům tvrdila, že k poranění oka došlo předchozí den,“ upozornila státní zástupkyně.

Nezabralo ani opakované upozornění odborníků, že situace je velmi vážná a je nezbytná operace.

Matka u soudu svou vinu popřela, své jednání navíc nedokázala vysvětlit. „Já to dceři neudělala. To, co se stalo, byl zkrat. Mám ještě jedno dítě a nestíhám se o obě starat. Nikdy bych v životě tohle dítěti neudělala. Já své děti miluju,“ prohlásila.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaná matka u soudu (5. září 2022)

Doplnila, že svých následků si je vědoma, že bude její dcera doživotně slepá. „Není to dobrý. Mně bylo řečeno jiným lékařem, že i kdybych přišla ten den, kdy se to dceři stalo, že by jí oko stejně nezachránili,“ dodala obžalovaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám