Hlavní obsah

Manželé z Olomoucka si chtěli půjčit na sociální síti. Zaplatili 13 tisíc a nedostali nic

Litovel

Na pokusy půjčit si peníze na sociální síti doplatil manželský pár z oblasti Litovle na Olomoucku. Už první pokus dvojici nevyšel, když narazila na podvodníka. Přesto to manželé zkusili znovu a tentokrát je napálila podvodnice. Právo o případu ve čtvrtek informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejprve požádal manželský pár začátkem prosince na sociální síti soukromého investora o půjčku ve výši 30 000 korun. Zaslání peněz na účet manželů bylo ovšem podmíněno tím, že nejprve museli na účet věřitele zaslat úhradu bankovních poplatků a náklady na pojištění půjčky.

Žena s falešnou plnou mocí prodala pozemky svého otce, podvod odhalil katastr

Krimi

„Důvěřivý pár zaslal na požadovaný účet téměř 3000 korun. Po odeslání plateb jim měla být půjčka neprodleně poskytnuta. Opak se stal pravdou. Dosud peníze manželé neobdrželi, a navíc s nimi dotyčný přestal komunikovat,“ uvedla Vaňharová.

Tato nepříjemná zkušenost však manžele neodradila a o pár dnů později si opět zkusili obstarat peníze obdobným způsobem. Na internetu si tentokrát vyhledali možnost zápůjčky peněz od neznámé ženy.

Zneužil důvěřivosti Limberského a Daridy a připravil je o miliony. Soud mu potvrdil sedm let

Krimi

„Podle způsobu komunikace si manželé vyhodnotili, že se jedná o hodnověrnou osobu, a proto ji požádali o půjčku, a to rovnou ve výši 200 000 korun. Začátkem tohoto týdne obdrželi prostřednictvím e-mailu smlouvu o půjčce. Ta mimo jiné obsahovala podmínku zaplacení smluvních poplatků ze strany dlužníka, ve výši přes 6000 korun. Pár bez zaváhání požadovanou částku odeslal na stanovený účet,“ konstatovala Vaňharová.

Vaše výhra je připravena! Podvodníci se vydávají za pracovníky Alzy

Bezpečnost

Poté jim žena napsala, že před připsáním peněz na jejich účet jí musí uhradit ještě 9000 korun. Mělo se jednat o poplatky bance.

„Jelikož manželé na účtu nedisponovali takovou částkou, odeslali pouze několik tisíc. Z důvodu, že žena chtěla doplatit celou částku, se pak manželé rozhodli, že od smlouvy odstoupí. Počítali s tím, že veškeré odeslané peníze jim vrátí zpět, tak jak bylo uvedeno ve smluvních podmínkách. Od údajné věřitelky se však dozvěděli pouze to, že mají doplatit zbylou částku a k vrácení financí se k jejich smůle neměla,“ dodala mluvčí.

V celkovém součtu přišli manželé o zhruba 13 000 korun. Policisté nyní případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Pachateli za něj hrozí až dva roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám