Hlavní obsah

Manželé podle obžaloby chtěli odpálit dům i se zásahovou jednotkou

Právo, Petr Kozelka
Brno

K zoufalému kroku se uchýlili manželé Vojtěch a Hana Blatní, když k jejich domu v obci Kobylí dorazili exekutoři, aby je vystěhovali. Muž podle obžaloby vyhnal exekutory namířenou plynovou pistolí, přivolanou zásahovou jednotku se manželé měli pokusit vyhodit do vzduchu v domě, kde pustili plyn. Blatnému nyní hrozí u brněnského krajského soudu až doživotí za pokus o vraždu, jeho manželce osm let za obecné ohrožení.

Manželé podle obžaloby chtěli odpálit dům i se zásahovou jednotkouVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K vyhrocené situaci došlo v polovině června loňského roku. Ráno na dveře domu, kde manželé bydleli, zaklepali zaměstnanci exekutora s tím, kteří přišli dvojici vystěhovat. „Obžalovaná je nechtěla pustit do domu, snažila se před nimi zavřít dveře. Když se jim podařilo dveře otevřít, obžalovaný na ně mířil plynovou pistolí a jeho manželka křičela, ať střílí. Namířil pistoli i na policistu, který u zásahu asistoval,“ popsal státní zástupce Jiří Zemek.

Když vykonavatelé z domu utekli, na místo byla povolána zásahová jednotka. Zatímco vyjednavač se snažil manžele přesvědčit ke spolupráci, ti se podle obžaloby chystali dům odpálit. „Na základě společné domluvy obžalovaný odmontoval přívodní plynové trubky, otevřeli kohout láhve s propan butanem, nechali plyn unikat a čekali, až plyn dosáhne výbušné koncentrace,“ prohlásil žalobce.

Měli jsme toho dost. Manžel odmontoval plyn a že to pustí.
obžalovaná Blatná

Jakmile se policisté rozhodli vtrhnout do domu, začal dle spisu Blatný střílet. „V úmyslu usmrtit zasahující policisty třináctkrát vystřelil z pistole, přičemž k výbuchu plynu nedošlo jen díky malé koncentraci. Potom se pokusil zapálit sirky se slovy: chcípnete tady se mnou. Policisté jej už ale zpacifikovali a nedovolili mu škrtnout,“ dodal státní zástupce Zemek.

Měli se stát obětí podvodu

Manželé u soudu shodně tvrdili, že se stali obětí podvodu, kdy se měli domu původně patřícího jejich synovi zmanipulovanou smlouvou zmocnit další lidé. Proti novým majitelům se snažili neúspěšně soudně bránit, věc nakonec dospěla k tomu, že Blatní měli být z domu exekutorem vystěhováni.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Manželé Blatní u soudu

„Nevím, co se tam stalo, nepamatuji si to. Roky už žijeme ve stresu, mám výpadky paměti. Přišla exekuce, i když jsme exekutorovi říkali, že dům nám vzali podvodem. Nikomu jsme nechtěli ublížit, chtěli jsme jen sami umřít na protest proti tomu, že jsme přišli o veškerý majetek. Jestli máme být za něco trestáni, tak ať jsou trestáni i ti, kteří nás k tomu dohnali,“ prohlásil Blatný.

„Měli jsme toho dost. Manžel odmontoval plyn a že to pustí. Přijela zásahová jednotka, nějakou dobu jsme vyjednávali přes okno a telefon. Nechtěli jsme nikoho ohrozit, kromě sebe. Vyjednavač chtěl, abychom vyšli ven, my jsme chtěli, aby nám vrátili dům. Dneska vidím, že celé naše jednání byla hloupost,“ přiznala Blatná.

Senát v čele s Alešem Novotným bude v projednávání případu pokračovat výslechem dalších svědků a znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám