Hlavní obsah

Majitelky realitní kanceláře u soudu, klientům zpronevěřily 21 miliónů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Před dvěma lety prodal Miroslav Verbič rodinný dům prostřednictvím plzeňské realitní kanceláře Styl. Dostal ale jen asi polovinu z celkové částky a zbytku peněz se nedočkal. Patří mezi desítky podvedených klientů, které majitelky zkrachovalé realitky Iveta Kadlecová a Jana Mikulová připravily o 21 miliónů korun. Ve čtvrtek obě ženy stanuly před soudem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Iveta Kadlecová (vpravo) a Jana Mikulová u soudu

Článek

„Neměly jsme v úmyslu lidi poškodit a nezaplatit jim peníze. Chtěly jsme jim je uhradit ve splátkách z další činnosti realitní kanceláře,“ řekla před soudem devětačtyřicetiletá Kadlecová.

Podle ní byly finanční prostředky klientů použity na provoz kanceláře. „Vstupovaly jsme do podnikání s půjčkou. Ze začátku jsme splácely závazky z peněz, které realitní kancelář vydělala, tedy z provizí za prodej nemovitosti a za zprostředkování úvěru u bank. Později už to nestačilo, tak jsme použily peníze klientů,“ citoval soudce výpověď Kadlecové na policii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z peněz klientů se podle Kadlecové platil například nájem kanceláře, technické vybavení a mzdy zaměstnanců. „Chtěly jsme vybudovat silnou společnost, která bude vidět. Předpokládaly jsme, že všechny závazky splatíme z budoucích zisků,“ dodala Kadlecová.

Platily své vlastní výdaje 

„Dům se prodal za 3,5 miliónu korun. Obdržel jsem ale jen část, dodnes mi dluží 1,6 miliónu. Vysvětlovaly to tím, že se v minulosti dostaly do finančních problémů a teď se snaží tu černou díru nějak zamáznout,“ uvedl Verbič na adresu obžalovaných.

Realitní kancelář Styl fungovala od roku 2007, svoji činnost ukončila v prosinci 2012.

Podle státního zástupce platily obžalované z peněz klientů své vlastní výdaje. „Nechávaly si zasílat finance určené k úhradě kupní ceny prodávaných nemovitostí na běžné bankovní účty kanceláře anebo peníze přijímaly v hotovosti, ačkoliv tyto peněžní prostředky musejí být vloženy na depozitní, pro tento účel zřízený, bankovní účet,“ vysvětlil žalobce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Sídlo plzeňské realitní kanceláře Styl je zavřené.

Obě ženy tak nebyly schopné průběžně provádět úhrady všech závazků k vypořádání kupní ceny prodávaných nemovitostí, k čemuž se realitní kancelář v rámci uzavřených smluv jménem svých klientů zavázala.

Krátce před krachem realitní kanceláře dostali její věřitelé dopis, ve kterém stálo: „Tímto Vám oznamujeme, že byly zastaveny veškeré výplaty finančních prostředků. Celou záležitost se snažíme aktivně řešit. Ačkoli jsme se snažili situaci řešit vlastními silami, toto se nepodařilo. Velmi nás to mrzí, protože jsme si vědomi způsobených komplikací. Prozatím nelze sdělit žádné další informace.“

To spustilo lavinu trestních oznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám