Hlavní obsah

Majiteli uprchlého krokodýla hrozí až milionová pokuta

Ostrava

Krokodýl čelnatý, který v sobotu utekl svému majiteli v Ostravě-Hrabůvce, se stále nenašel. Zvíře zmizelo ze zahrady, kde bylo umístěno bez vědomí a povolení státní veterinární správy. Ta v úterý potvrdila, že majiteli za porušení zákona hrozí ve správním řízení až milionová pokuta.

Foto: Wikipedia, Policie ČR

Krokodýl čelnatý. Ilustrační foto

Článek

Jak Právo informovalo, majitel útěk zvířete oznámil policii až v pondělí. Proč s tím dva dny otálel, není jasné.

Policie v úterý uvedla, že majitel zvíře podle svých slov zakoupil před čtyřmi lety od chovatele z Olomouckého kraje. Proč za celou dobu chov nenahlásil, se nyní zjišťuje. Policii muž předložil pouze takzvaný registrační list exempláře ohroženého druhu živočicha s tím, že krokodýl je také očipovaný. Registrační list vystavil olomoucký krajský úřad. To však k chovu nebezpečného zvířete nestačí.

Zmizení krokodýla v Ostravě nahlásil majitel po dvou dnech

Krimi

„Jde pouze o jakýsi průkaz totožnosti, který rozhodně nenahrazuje povolení k chovu,“ vysvětlil Právu ředitel Krajské veterinární správy v Ostravě Severin Kaděrka. Povinností majitele bylo podle něj požádat o povolení k chovu poté, co se stal vlastníkem zvířete. To ale muž neučinil.

„Už jsme spojili s Policií České republiky, protože chov není povolen, v tomto případě jde jednoznačně o porušení zákona. Předvoláme si ho k podání vysvětlení a následně vydáme odborné stanovisko pro obec s rozšířenou působností, tedy magistrát, který chovateli vyměří sankci,“ řekl Kaděrka.

V Ostravě utekl krokodýl. Je hladový

Krimi

Šéf oddělení péče o pohodu zvířat Krajské veterinární správy v Ostravě René Šimík upřesnil, že majitel zvířete evidentně porušil povinnost vyplývající ze zákona na ochranu zvířat, kde je v případě takových živočichů jasně stanovena povinnost nahlásit místo chovu a teprve po udělení povolení zde zvíře umístit. „To neučinil, takže mu hrozí pokuta až do výše milionu korun,“ řekl Šimík.

Mládě na útěku

Na pátrání po krokodýlovi se už v pondělí podílelo dvacet policistů spolu s deseti strážníky městské policie. Zpočátku policie uvedla, že jde o roční mládě, v úterý pak upřesnila, že krokodýl je starý pět let. Podle ní stále platí upozornění, aby lidé v Ostravě byli obezřetní a v případě nálezu krokodýla se ho sami nepokoušeli odchytit a neprodleně volali linku 158.

Odborníci ale uklidňují, že krokodýl nemusí být nebezpečný. Například majitel pražské krokodýlí zoo Libor Kopečný řekl Rádiu Impuls, že majitelé psů a koček se rozhodně bát nemusejí. „Krokodýl bude spíš ve stresu a žrádlo je to poslední, co by ho zajímalo. Potravou, kterou by teoreticky mohl přijímat, by byl zahradní hlemýžď, hlodavec, případně i hmyz,“ řekl.

Aktuálně je podle něj zvíře zřejmě vystresované. „Jsou to zvířata velmi choulostivá na změny. U nás, když čelnatého krokodýla přemístíme z jednoho terária do druhého, tak s námi zhruba dva týdny nekomunikuje a nepřijímá potravu." Nebezpečí by mohlo nastat ve chvíli, kdy by se někdo pokusil zvíře pohladit, nebo odchytit. „Může ho kousnout. Že by ale naháněl kočky a psy, tak to se opravdu pohybujeme v oblasti pohádek a bájí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám