Hlavní obsah

Magistrátu jsem nevyhrožoval, tvrdí u soudu taxikář

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kdo v květnu loňského roku uveřejnil na webové stránce pražského magistrátu dva výhrůžné vzkazy, v nichž nevybíravými slovy sliboval tresty kontrolorům taxikářů a krveprolití, které zúčastněné dovede až na nemocniční oddělení ARO? Touto otázkou se od pondělí zabývá Obvodní soud Prahy 1.

Foto: MP Frýdek-Místek

Cyklohlídka ve Frýdku-Místku

Článek

Žalobkyně Zdeňka Galková míní, že důkazy míří poměrně jednoznačně na sedmadvacetiletého taxikáře Josefa Pospíšila. Z jeho osobního počítače v bytě v Praze 7 se totiž pachatel na internet napojil. Její tvrzení pak podporuje výsledek znalkyně, která srovnávala stylistiku uvedených vzkazů a jiných emailových dopisů, které napsal obžalovaný.

"Při porovnávání textů jsem dospěla k názoru, že autorem je pravděpodobně pan Pospíšil," uvedla znalkyně Václava Musilová. Na otázku Pospíšilova advokáta však nemohla na sto procent vyloučit přítomnost jiného odesílatele.

Seriózně vyhlížející Pospíšil dnes svou vinu kategoricky odmítl. "Ty výhrůžné anonymy jsem nepsal já, já nejsem ten typ člověka," zdůraznil. Svou obhajobu opřel o tvrzení, že v inkriminovaný víkend, kdy vzkazy z jeho počítače odešly, v bytě vůbec nebyl. "Byl jsem celý víkend se svojí přítelkyní a jejími dětmi u jejích rodičů," tvrdil a jeho alibi mu potvrdila matka i otec jeho přítelkyně. Ten je mimochodem rovněž taxikářem a u soudu čelí obžalobě z vydírání svých kolegů v kauze Thorges.

Obžalovaný svaluje vinu na kolegu

Pospíšil zároveň tvrdil, že byt tehdy půjčil známému rovněž z řad taxikářů. "Jmenuje se Pavel a jezdí v bílém seatu. Seznámil jsem se s ním na stanovišti (taxikářů, pozn. aut) u pražského stadiónu Sparta," uvedl. Příjmení toho muže, adresu, poznávací značku auta či další podrobnosti o muži však soudu zodpovědět neuměl. "Asi to vypadá naivně, ale já jsem s taxikařením začínal a chtěl jsem zapadnout do party, a proto jsem mu ten byt půjčil," přesvědčoval.

Výhrůžky se vloni objevily poté, co magistrát zavedl spolu s brigádníky nové kontroly, jichž provedl asi stovku. Ve více než 50 případech se zjistilo předražení či porušení jiných předpisů. Případ webových výhrůžek soudkyně Věra Bártová zatím odročila, chce ještě vyslechnout další svědky. V případě, že soud uzná vinu obžalovaného, hrozí mu až tříletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám