Hlavní obsah

Lupič z brněnského hypermarketu potřeboval peníze na dluhy

– BRNO
Novinky, Petr Knötig

Čtyřicetiletý lupič ukořistil při středečním přepadení brněnského hypermarketu Globus, kdy vyhrožoval odpálením přinesené výbušniny, téměř milión korun. Policie muže dopadla jen několik hodin po činu, peníze u něj ovšem nenašla.

Foto: Petr Šabaka
Článek

Drama ve velkoprodejně se odehrálo téměř bez pozornosti nakupujících lidí. "Pachatel vešel dovnitř krátce po 18. hodině. Uložil imitaci výbušniny v prodejní části a nechal si zavolat vedoucí pokladního úseku," uvedla Jana Kozárová z brněnské policie.

Lupič po ženě žádal vydání tržeb z pokladen, což zaměstnankyně v klidu provedla. Tím však pro ní celá záležitost neskončila. Spolu se svou podřízenou musela pachatele odvézt autem do centra Brna. Muž vystoupil na Malinovského náměstí a odešel.

Ženy informovaly policii až o dvě a půl hodiny později, jak jim to útočník nařídil.

Pachatele natočily bezpečnostní kamery

Následně se rozjela rozsáhlá policejní akce. Bylo uzavřeno okolí hypermarketu, evakuováni lidé a na místo přijeli pyrotechnici s robotem. Nikdo totiž nevěděl, zda je výbušnina uložená v regálu mezi polévkami nebezpečná. Pyrotechnici zjistili, že systém by nikoho neohrozil.

"Začali jsme prověřovat možnou osobu pachatele. Měli jsme k dispozici jednak jeho popis a jednak záběry průmyslové televize, které nám pomohly podezřelého vytipovat. Po zajištění potřebných důkazů jsme ho ve čtvrtek mezi sedmou a osmou hodinou ranní zadrželi v jeho bytě a nyní děláme opatření k zajištění peněz," doplnil zástupce velitele Služby kriminální policie a vyšetřování v Brně Pavel Kříž.

Dluhy z automatů

Podle informací, které se policistům podařilo k osobě pachatele sehnat, jde o muže, který nepracuje, je rozvedený, má dvě děti a je již řadu let závislý na hracích automatech. Před časem se na psychiatrii léčil z gamblerství, ale po návratu do normálního života automatům znovu propadl. Dostal se do vysokých dluhů, které řešil loupeží a vydíráním.

Zadržený muž byl již obviněn z loupeže, za který mu hrozí trest od 5 do 12 let a policejní rada podal návrh na jeho vzetí do vazby.

Slzný plyn v olomouckém Globusu

Brněnský hypermarket přitom není prvním terčem útoku na řetězec Globus u nás. Dosud neznámý pachatel zamořil koncem března pobočku v Olomouci slzným plynem. Osmnáct lidí tehdy muselo vyhledat lékařskou pomoc. Policie po muži, kterého popsali nezletilí svědci, stále marně pátrá. Pokud by se jim ho podařilo dopadnout, případ by řešili jako přestupek.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám