Hlavní obsah

Loni zemřelo při silničních nehodách v ČR nejméně lidí za 60 let. Může za to covid

Na silnicích v Česku loni při nehodách zemřelo 460 lidí, což je o 87 méně než v roce 2019. Zároveň jde o nejnižší počet obětí od roku 1961, kdy policisté začali sestavovat ucelené statistiky nehod. Důvodem je koronavirová krize, která loni hlavně na jaře výrazně utlumila provoz. Statistiku v pátek představilo policejní prezidium.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Na dosavadní minimum klesl také počet těžce zraněných, kterých v roce 2020 bylo 1807, meziročně o 303 méně.

Zhruba o 12 procent se loni snížil i počet dopravních nehod na celkových 94 794.

Tragédií na silnicích je nejméně v historii. Kvůli viru

Domácí

Statistiku komentoval na páteční tiskové konferenci náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Loňská čísla výrazně ovlivnila zejména covidová krize. Vondrášek upozornil, že se výsledky vymykají dosavadnímu trendu a je složité je porovnávat s předchozími roky.

Loňské statistiky jsou tak co do počtu úmrtí nejpříznivější od začátku sestavování nehodových statistik od roku 1961. Dosud byly nejlepší výsledky z roku 2017, kdy na silnicích zemřelo 502 lidí. Naopak nejtragičtějším je stále rok 1969 s 1758 usmrcenými.

Pandemie loni zejména během jarního a podzimního nouzového stavu snížila dopravní intenzitu na silnicích. Na jaře se počet dopravních nehod snížil zhruba o třetinu, stoupla však tehdy závažnost kolizí. Na podzim počet nehod klesl asi o pětinu, následky kolizí proti jaru klesly.

Smrt čtyř lidí u Holic zřejmě zapříčinilo riskantní předjíždění

Krimi

K nejčastějším příčinám nehod patří podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého chování řidičů i chodců. Nejčastěji šlo u řidičů o nevěnování se řízení, nedovolené couvání a otáčení či nedodržení bezpečné vzdálenosti.

Policie při kontrolách zjistila ve 5311 případech jízdu pod vlivem alkoholu a ve 2141 pod vlivem drog. U chodců Zlý apeloval na bezpečné chování v provozu a používání reflexních prvků.

Řidič v noci přejel mladíka v tmavém oblečení, ten na místě zemřel

Krimi

V úvodu loňského roku provoz výrazně komplikovalo počasí. Vedle počtu obětí a těžce zraněných se snížil i celkový počet zraněných, a to o 3055 na 20 880. Je to nejméně od roku 1990.

S poklesem celkového počtu dopravních nehod se snížila i celková škoda. Loni dosáhla 6,01 miliardy korun, meziročně o zhruba 800 milionů korun méně.

Po srážce s autem na Ústecku vzplál kamion, jeden mrtvý a čtyři zranění

Krimi

Nejtragičtějším měsícem minulého roku byl srpen, během něhož na silnicích v zemi zemřelo 57 lidí. Nejméně obětí si nehody vyžádaly v březnu, bylo jich 32.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám