Hlavní obsah

Loni na Zelený čtvrtek brutálně umlátili bezdomovce, teď si vyslechli tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dupal mu po hlavě, jako by chtěl rozšlápnout ořech. Tak popsal počínání svého kumpána Pavel Vaverka, který se spolu s Romanem Neužilem zpovídal před brněnským krajským soudem ze smrti znojemského bezdomovce. Neužila ve čtvrtek soud potrestal za vraždu 12 lety vězení, Vaverka za pokus těžkého ublížení na zdraví vyfasoval šest let.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Roman Neužil a Pavel Vaverka před brněnským soudem.

Článek

K bestiálnímu útoku došlo loni na Zelený čtvrtek ve Znojmě, verdikt zazněl u brněnského soudu po roce taktéž na Zelený čtvrtek.

Dvojice se loni vracela z místního restaurantu, když na blízkém dětském hřišti uviděla sedět na lavičce muže, s nímž měl mít Neužil konflikt kvůli tomu, že předchozí den muž bez dovolení hladil jeho psa.

„Vaverka poškozeného nejprve bil otevřenou dlaní a pak i pěstí. Napadeného pak strhli z lavičky a Neužil mu několikrát šlapal na hlavu. Vaverka si to natáčel na telefon,“ řekl v obžalobě u brněnského krajského soudu státní zástupce Robert Hanuš.

Žalobce útok označil jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Muži pak před senátem v čele s Romanem Kafkou prohlásili vinu, soud ji ale odmítl akceptovat, protože u jednoho z mužů přemýšlel o přísnější právní kvalifikaci, což se nakonec potvrdilo.

Ve squatu málem uhořeli dva lidé. Jen jsem odhodil cigaretu, hájí se obžalovaný

Krimi

Byl to on! Ne, to on!

Muži před soudem házeli vinu jeden na druhého. „Vaverka na něj zaútočil první, dal mu nějaké rány do hlavy, ale on seděl a ani se neotočil. Tak jsem se do toho pustil já, dal jsem mu asi patnáct ran, měl jsem ruce celé od krve. On dál seděl. Pak jsme šli domů, ale Vaverka se vypařil, já ho šel hledat a viděl jsem ho, jak odchází z toho hřiště a měl na kalhotách krev,“ vypověděl Neužil.

Vaverka naopak vinil svého kumpána, jehož útok si podle svých slov i natočil. „Video jsem ukázal své manželce, je tam vidět, jak tam Neužil řve na toho bezdomovce a šlape mu na hlavě. Dupal, jak kdyby chtěl rozšlápnout ořech,“ řekl s tím, že video ale již smazal.

Senát soudce Kafky nakonec Neužila potrestal za vraždu. „Musel být při takovém útoku srozuměn s možnými následky,“ vysvětlil Kafka. U Vaverky se naopak podle soudců neprokázal smrtící útok, proto dostal trest jen za pokus těžkého ublížení na zdraví.

Za vraždu vrtačkou dostal výjimečný trest, dcera oběti stráví za mřížemi 17 let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám