Hlavní obsah

Lihový boss Březina u soudu rozplakal obžalovanou celnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinu ze svého třináctiletého trestu si dosud odseděl v kriminálu boss lihové mafie Radek Březina ze Zlína. Do konce trestu mu zbývají necelé dva roky. Za mřížemi je za mnohamiliardové daňové úniky při pančování alkoholu od podzimu 2012.

Soudní řízení s Radkem Březinou a celníkyVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Lihovarník by už mohl odpočítávat poslední měsíce, ale jistotu propuštění nemá. V současné době je proti němu u Krajského soudu ve Zlíně vedeno další soudní řízení, a to v souvislosti s vynášením informací z celní správy, jejíž úředníci měli dohlížet na denaturaci Březinova lihu. Ta však mnohdy probíhala jen fiktivně.

Za ohrožení utajované informace, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a účasti na organizované zločinecké skupině Radku Březinovi a dalším obžalovaným hrozí až 16 let vězení. Březina se tak obává, že může v případě odsouzení dojít na souhrnný trest, čímž by se pozdržel jeho návrat na svobodu. Z původních třinácti let by se tak mohl stát v případě rozsudku s maximálním souhrnným trestem až šestnáctileté vězení. Březina by se tak nevrátil na svobodu koncem příštího roku, ale až v závěru roku 2028.

Nynější případ je vedlejší větví lihové kauzy. Spolu s Březinou jsou obžalováni bývalí celníci Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík a František Podešva. Dalším obžalovaným je správce Březinových nemovitostí Ivan Kovářík, jemuž soudy v minulosti uložily devět let a dva měsíce vězení.

Soud zamítl návrh na zabrání majetku v kauze lihové mafie

Krimi
Foto: Aleš Fuksa, Právo

Boss lihové mafie Radek Březina a celnice Světlana Ťavodová u Krajského soudu ve Zlíně

Obchodník s nezdaněným lihem zvolil v pondělí ve své výpovědi útočnou taktiku. Obvinil žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a trojici svědků, své spolupracovníky Lubomíra Kaláče a Pavla Čanigu a také bývalého spoluvězně Jiřího Klanicu, ze lži. „Moje obhajoba je koncentrovaná na to, že dochází k ovlivňování trestního řízení vrchním státním zastupitelstvím a policií. Všichni tři svědkové vypovídají jinak než původně před osmi deseti lety. V této kauze ve prospěch vrchního státního zastupitelství. Nebo byli k výpovědím instruováni. Dostali zaplaceno tím, že za jiné trestní věci nebyli stíháni, trestní věci jim byly zastavovány nebo jinak kráceny. Je to organizovaný zločin,“ uvedl u soudu Březina při téměř pětihodinové řeči. Vrchní státní zastupitelství a policie podle něj navíc úmyslně manipulovaly s důkazy.

„Informujte ministra spravedlnosti“

„Zdejší soud tímto žádám, když svědci úmyslně lhali s cílem způsobit mi a dalším obžalovaným újmu spočívající v mnohaletých trestech, aby na to zareagoval a nenechal to být. Pokud dojde k závěru, že svědci lhali, měl by dohlédnout i na to, aby proti těmto lidem sám podal trestní oznámení a informoval ministra spravedlnosti. Aby nedošlo k zametení pod koberec. A zůstala zachována důvěra lidí v soudní systém,“ apeloval na soudní senát Březina.

Po celou dobu jeho řeči jej upřeně pozorovala dvojice obžalovaných celníků Ťavodová a Minařík, který je zároveň Březinovým bratrancem. „Je to hnus, trpíme tím. Jsem nevinná, nic jsem neprovedla, je to vykonstruované. Pan obžalovaný Březina mě přesvědčil. Je to vykonstruované na základě státního zástupce; když jsem se chtěla bránit, bylo mi řečeno, ať držím hubu, že jsem sama. Některé souvislosti se mi daly dohromady. Nechápu, co jsem komu udělala,“ uvedla u soudu se slzami v očích Ťavodová.

Státní zástupce Radim Obst nechtěl Březinova slova komentovat. „Můžu soud ubezpečit, že státní zástupci svědky neovlivňovali, ani já, ani nikdo z mých kolegů,“ reagoval u soudu Obst.

Soud s Březinou a celníky bude pokračovat ve středu.

Celníci čelí obžalobě v kauze lihové mafie

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám