Hlavní obsah

Lidé v Karviné měli v telefonních zásuvkách 230 voltů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ
Aktualizováno

Několika domácnostem v Sovinecké ulici v Karviné vyhořely v pondělí telefonní zásuvky. Do sítě se dostalo napětí 230 voltů. Hasiči po příjezdu zjistili, že do telefonních drátů se dostala elektřina. Kabely se dostaly v jednom místě do kontaktu s telefonními dráty.

Článek

"Hasiči odvětrali zakouřené prostory domů a proměřili elektroinstalaci v domech," řekl Petr Faster z hasičského sboru Moravskoslezského kraje.

Hasiči kontakt kabelů přerušili a zavolali telekomunikační firmě. Poškozeno bylo osm finských domků. Škoda se pohybuje kolem dvaceti tisíc korun.

Vyhořelá telefonní zásuvka po zásahu 230 voltů. Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Podle odborníků obyvatelům postižených domů bezprostřední nebezpečí nehrozilo. Telefony a telefonní zásuvky jsou většinou vyrobené z plastu a elektřina by z nich probíjet neměla. Na odpis jsou ale všechny slaboproudové rozvody a jejich izolace, které nápor nemohly přečkat nez poškození.

Elektřina se do telefonních rozvodů dostala po kontaktu kabelů. Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Domovní elektrické přípojky v České republice dostávají napětí 230 voltů. Ve skutečnosti lze ale v zásuvkách naměřit hodnoty mezi 220 až 240 volty v závislosti na vzdálenosti od transformátoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám