Hlavní obsah

Lidé při loučení s ubodanou knihovnicí podepisovali petici, chtějí znát viníka

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, zaš

Téměř tři stovky lidí se v úterý v Plasích na severním Plzeňsku rozloučily s osmadvacetiletou ženou, kterou minulý týden v knihovně v Horní Bříze ubodal 29letý muž z Plzně. Lidé na místě podepisovali petici, ve které se žádá, aby byl vrah potrestán a současně se ukázalo na skutečného viníka činu.

Lidé při loučení s ubodanou knihovnicí podepisovali petici, chtějí znát viníkaVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Poslední rozloučení se uskutečnilo ve smuteční síni u plaského hřbitova. Více než půlhodinového obřadu se zúčastnila rodina, přátelé i známí. Petici, jejíž autoři jsou rodiče ubodané dívky, zatím podepsalo téměř tři sta lidí.

„Účelem petice je na žádost rodičů zemřelé Haničky najít nejen vraha, ale také viníka, který je dosud neznámý. Proto lidé podpořili petici. Chtějí, aby se na viníka ukázalo prstem, aby se ukázalo na toho, kdo je zodpovědný za to, že se dostal na svobodu člověk, který spáchal to, co spáchal,“ řekla Právu známá rodiny Dagmar Kolářová.

Foto: Novinky

Smuteční síň u hřbitova v Plasích

Rodiče podle Kolářové poukazují především na díru v zákonech. O petici už projevili zájem i starostové okolních obcí, kteří by ji rádi rozšířili mezi veřejnost. Obřadu se zúčastnil i Ladislav Čása, ředitel základní školy v Horní Bříze, kterou mladá žena dříve navštěvovala.

„Když nastoupila jako knihovnice, ihned jsme se u dětí snažili vzbudit čtenářskou gramotnost a podnítit lásku ke knize, čtení a literatuře. Prostřednictvím Hanky se to velmi dařilo. Byla kvalifikačně vybavená a měla obrovské charisma. S lidmi to uměla a s dětmi dvojnásob,“ řekl Čása.

V den vraždy na ni čekaly děti

Všichni se poté scházeli ve čtenářském klubu, který fungoval při škole. „Je paradoxem osudu, že zrovna v pondělí, kdy došlo k vraždě, měla být ve dvě hodiny odpoledne poslední hodnotící schůzka čtenářského klubu. Děti na Hanu čekaly, ale nedočkaly se,“ dodal.

Neštěstí se stalo minulý týden v pondělí. Na ženu zaútočil muž, který se začátkem roku nedobrovolně léčil na psychiatrii v Dobřanech. Propuštěn byl ale ještě před tím, než o jeho setrvání v léčebně rozhodl soud, který čekal na znalecký posudek. Po tragické události byl útočník opět umístěn do Dobřan.

Stejné okolnosti doprovázely loňskou vraždu studenta ve Žďáru nad Sázavou, kde zabíjela žena rovněž propuštěná z psychiatrické léčebny. Situací se zabývá ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který v uplynulých dnech odvolal ředitele léčebny v Dobřanech Vladislava Žižku. Většina zaměstnanců se za šéfa postavila, Němeček ale po pondělním jednání v léčebně řekl, že na odvolání trvá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám