Hlavní obsah

Licenci na provoz elektrárny jsme získali legálně, tvrdí bratři z kauzy ERÚ

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dvojčata Alexandr a Zdeněk Zemkovi, kterým hrozí až deset let vězení za podvody se solární energií, zásadně odmítají, že by jejich fotovoltaické elektrárny v Chomutově získaly licence pro provoz nezákonnou cestou. Řekli to u Krajského soudu v Brně, kde v úterý pokračovalo jednání s desítkou obviněných, kteří jsou v případu dvou solárních elektráren na Chomutovsku podezřelí ze zneužití pravomoci úřední osoby a podvodu.

Foto: Miloslav Homola, Právo

Bratři Zdeněk (sedící) a Alexandr Zemkové v předsálí soudní síně spolu s obviněnou Michaelou Schneidrovou z ERÚ.

Článek

Kvůli nejasnostem spojeným s vydáním licencí stojí před soudem také vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Jeho předsedkyně Alena Vitásková bude vypovídat ve středu.

„To jsem zvědav, jak pozná, kdo jde dovnitř,“ zavtipkoval v předsálí soudní síně Zdeněk Zemek, když úřednice volala k výslechu jeho bratra Alexandra, který jako správce jedné z elektráren stojí v čele společnosti Saša Sun.

Jen těžko si dokážeme představit, co by to znamenalo, kdybychom o licenci přišli. Byla by to katastrofa.
obžalovaný Zemek

Jak však vzápětí přiznal, do humoru mu ve skutečnosti příliš nebylo. „S policií ani soudy nemáme žádné zkušenosti a už při výsleších se nám stávalo, že jsme jen těžko hledali odpovědi na otázky, které nám kladli. Ani zážitek s vazbou nebyl nijak příjemný,“ dodal Zdeněk Zemek.

Dluží miliardu 

Nedokáže si představit situaci, kdy by soudní proces skončil zrušením licence pro jejich dvě elektrárny.

„My jsme je v té době, tedy v letech 2009 a 2010 postavili na tehdejší dobu celkem levně. Jeden megawatt nás přišel zhruba na 80 miliónů korun. Ovšem museli jsme si na stavby vzít úvěry, což nebylo vůbec jednoduché, stejně jako není jednoduché jejich splácení včetně odvodů, které k tomu neplánovaně přibyly,” uvedl Zdeněk Zemek.

Na 13 megawatt výkonu z obou elektráren mají úvěr ve výši 1,1 miliardy korun. „Jen těžko si dokážeme představit, co by to znamenalo, kdybychom o licenci přišli. Byla by to katastrofa,“ uvedl Zdeněk Zemek. O své nevině je přesvědčen stejně jako jeho bratr Alexandr.

Ten se při výslechu dost často zmiňoval o svém otci, zejména v inkriminované části výpovědi, kdy chtěl předseda senátu Aleš Novotný znát odpověď na otázku, proč se Zemek mladší i se svým otcem vydali do jihlavského sídla Energetického regulačního úřadu (ERÚ) přímo za tehdejším úředníkem ERÚ, nyní ze zneužití pravomoci obviněným Luďkem Pražákem.

Tvrdá kontrola 

Na to však Zemek mladší odpovědět nedokázal. Připustil, že to mohl být jeho otec, který je na úřadě vedl právě za Pražákem. Stejně tak jako přesně nevysvětlil, proč se podepsal jako jednatel na některé soudem projednávané dokumenty, když jim, jak sám říká, někdy ani nerozuměl. „Na odborné věci či posouzení správnosti obsahu dokumentů máme týmy lidí, kterým jsem důvěřoval,“ vysvětlil.

Problémy v elektrárnách nastaly, když 20. prosince 2010 revize z ERÚ pro zjištěné nedostatky neudělila licenci nutnou pro provoz a získání státní dotace. O den později přijeli Zemkové do Jihlavy na centrálu energetického regulačního ústavu a po následné, podle Zemků velmi tvrdé kontrole, byla licence na Silvestra 2010 udělena. Pokud by ji získali až 1. ledna 2014, státem garantované výkupní ceny za solární elektřinu by byly víc než o polovinu nižší.

Obžalovaným nyní hrozí za podvody až deset, za zneužití pravomoci až 12 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám