Hlavní obsah

Letos nejtragičtější víkend na silnicích: šest mrtvých

Uplynulý víkend patřil letos k nejhorším z hlediska počtu tragických dopravních nehod. Na silnicích zemřelo celkem šest lidí, což je stejný počet jako v polovině letošního ledna. Jak Právu potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík, jednalo se o čtyři motorkáře a dva cyklisty. Celkem se za víkend stalo 458 dopravních nehod.

Foto: Policie ČR

Nedělní tragická nehoda motorkáře na Náchodsku

Článek

„Souhlasí to. Jelikož se to týká motorkářů a jelikož na části území bylo pěkné počasí, tak tyto nehody jednoznačně souvisí s letním provozem,“ řekl Moravčík. Tragicky zahynulí motorkáři podle něj nepřizpůsobili rychlost vozovce.

„Nepřizpůsobili jízdu například při průjezdu zatáčkou. Motorkáři by měli dávat pozor na to, jak řídí. Prevence je velmi obtížná, primárně si musí sáhnout do svědomí každý motorkář. Spousta tragických nehod je zaviněna jenom jimi, jejich jízdou, nepřizpůsobením stylu jízdy stavu vozovky,“ dodal policejní mluvčí.

Jeden z tragických případů se stal v neděli u Dobrošova na Náchodsku, kdy při nehodě zahynul devětačtyřicetiletý motorkář. Nezvládl řízení a vylétl ze silnice do lesa, kde narazil do stromů.

Motorkář na Náchodsku nevybral zatáčku a vjel do lesa. Na místě zemřel

Krimi

Pro cyklisty důležitá helma

Další, čtyřiatřicetiletý motorkář zemřel ve stejný den před polednem u Loukonos na Kolínsku. „Nepřizpůsobil rychlost jízdy zatáčce, dostal smyk a vjel mimo silnici, kde narazil do ocelových svodidel,“ sdělila ČTK policejní mluvčí Michaela Richterová.

K dalším nehodám s tragickými následky došlo hned včera odpoledne. Při srážce osobního auta a dodávky zemřeli na dálnici D1 na Vysočině dva lidé. V Žatci nepřežil střet s nákladním automobilem muž jedoucí na koloběžce.

Víkend se stal tragickým také pro dva cyklisty. Jeden z nich projížděl po půlnoci ze soboty na neděli sám na jízdním kole obcí Bělá pod Pradědem, přičemž nezvládl jízdu z kopce. Vyjel mimo silnici, narazil do betonového obrubníku a upadl do silničního příkopu. Na místě zemřel.

„U cyklistů je důležité nosit helmu a také je potřeba si uvědomit, že jde o jedny z nejzranitelnějších účastníků provozu. V autě je řidič chráněn plechy, ale když cyklista jede na kole po intenzivně využívané komunikaci, tak musí počítat s tím, že ho nic nechrání,“ doplnil k nehodám Moravčík.

Druhý tragický případ se stal v Barchově na Pardubicku, kdy se cyklista střetl s automobilem. Policisté nyní vyšetřují okolnosti nehody. „Je nutné dávat pozor na poryvy větru, předjíždění aut, kamionů a tak dále,“ uvedl policejní mluvčí.

Audi srazilo na Pardubicku cyklistu, na místě zemřel

Krimi

Od začátku roku do konce května si dopravní nehody v Česku vyžádaly podle předběžných statistik policie 183 lidských životů. To je o 28 víc než za stejné období loni.

„U tragických dopravních nehod sledujeme po loňském propadu nárůst jejich počtu. Po pandemii se hustota provozu vrátila na předpandemickou úroveň, a tím pádem dochází i více k dopravním komplikacím a nehodám,“ řekl Moravčík.

Mrtví na silnicích
rokpočet
2018565
2019547
2020460
2021470
2022 (do konce května)183

Podle policejní zprávy, která detailně mapuje první čtyři měsíce roku 2022, šetřili policisté od začátku ledna do konce dubna 29 853 dopravních nehod. Z dat vyplývá, že proti loňskému roku došlo k nárůstu počtu nehod o 2618, tedy o 9,6 %. Počty usmrcených přitom stouply o 27,5 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám