Hlavní obsah

Letadlo při přistávání zavadilo o dráty, výbuch odstřihl část obce od elektřiny

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek Místek

Několik desítek domů zůstalo v úterý večer bez elektřiny kvůli nehodě ultralehkého letadla, které při přistávání na okraji pobeskydské obce Kunčičky u Bašky strhlo dráty vysokého napětí. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění, škoda dosahuje několika desítek tisíc korun.

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Ilustrační foto

Článek

O incidentu informoval mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk. Osmatřicetiletý pilot při přistávacím manévru ve dvanáctimetrové výšce v sousedství přistávací dráhy zavadil o dráty vysokého napětí.

"Příďovým podvozkem tak přetrhl tři kusy silnoproudých vodičů a poškodil konzoli, izolátor a další elektrosoučástky. Náraz byl provázen silným zábleskem a obrovskou ránou. Naštěstí pilot ultralightu přistávací manévr bez větších obtíží dokončil,“ uvedl mluvčí Starzyk.

Nehodu, kvůli které zůstala bez proudu část obce Baška i sousedních Kunčiček, vyšetřuje policie ve spolupráci s Ústavem pro zjišťování leteckých nehod.

„Věc je šetřena jako přečin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti, za což hrozí pachateli zákaz činnosti nebo odnětí svobody na jeden rok. Pilot se podrobil orientační dechové zkoušce na alkohol, která byla negativní,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám