Hlavní obsah

Lessy únik informací do médií předem plánoval, tvrdí ministr Kubice

– Praha

Bývalý policejní prezident Petr Lessy údajně předem plánoval, že se obrátí na novináře s negativními informacemi o náměstkovi policejního krajského ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Před soudem to v pátek uvedl ministr vnitra Jan Kubice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice (vpředu) přišel 1. března k Obvodnímu soudu pro Prahu 7, aby vypovídal v případu bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho

Článek

Lessy čelí kvůli údajnému zprostředkování informací novináři Práva obžalobě z pomluvy a zneužití pravomoci. Vinu odmítá, informace prý nepocházely od něj.

Podle obžaloby Lessy v září 2011 předal své mluvčí anonym na náměstka Vaňka a pověřil ji, aby dokument poskytla novináři deníku Právo. Následně v rozhovoru pro deník uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu "zametal" jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka.

Lessy tvrdí, že své mluvčí žádné materiály s pokynem, aby je předala novináři, nedal. Redaktor mu prý s dotazem na Vaňka sám volal.

Měl jsem pocit, že Lessy má pocit, že Vaněk je zlo pro lidstvo, že je to ďábel."
ministr vnitra Jan Kubice

"Opakovaně jsem se plukovníka Lessyho ptal, co mu na Vaňkovi vadí, ale nikdy jsme se nedobrali odpovědi. Nakonec mi řekl, že má důkazy o Vaňkově negativní činnosti. Nabídl mi, že mi důkazy ukáže, ale odmítl jsem to. Sdělil jsem mu, že nejsem orgán činný v trestním řízení, a upozornil ho, že jestli má důkazy o trestné činnosti, musí se obrátit na policejní inspekci nebo na státní zastupitelství," popsal v pátek ministr Kubice v úloze svědka u Obvodního soudu pro Prahu 7.

"Měl jsem pocit, že Lessy má pocit, že Vaněk je zlo pro lidstvo, že je to ďábel," popsal Kubice. Lessy mu údajně následně řekl, že se s informacemi o Vaňkovi obrátí na novináře. Několik dní poté vyšel v deníku Právo článek, který zlínského náměstka očerňoval.

"Říkal jsem mu, jestli se s tím článkem nezbláznil, a on odpověděl, že to bylo tak rychlé, že mu bouchly saze," dodal.

Lessy u soudu popřel, že by se Kubicemu svěřoval s plánem obrátit se na média. "Takovou důvěru jsem k němu neměl, abychom se bavili na taková témata," poznamenal. "Pan Lessy je v postavení obžalovaného, může se hájit jak chce, může i lhát," reagoval poté ministr.

Bývalý policejní šéf již dříve uvedl, že za jeho stíháním stála Kubiceho snaha odstranit ho z funkce. Policejní inspekce obvinila Lessyho loni v srpnu, okamžitě poté ho Kubice odvolal a po několika hodinách nahradil současným policejním prezidentem Martinem Červíčkem.

V případě odsouzení hrozí Lessymu až tříleté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám