Hlavní obsah

Lékařka brala úplatky od farmaceutické firmy, u soudu dostala podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnská lékařka Eliška Jugová se rozhodla přivydělat si ke svému platu braním úplatků od farmaceutické společnosti. Její jednání ale zaznamenala skrytá kamera a brněnský Městský soud dermatoložku ve středu potrestal podmíněným trestem a pokutou 50 tisíc korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lékařka Eliška Jugová u předchozího soudu rezolutně odmítla, že by brala úplatky.

Článek

„Paní doktorce jsem pět měsíců předával okolo deseti tisíc korun měsíčně za to, že předepisovala náš lék. Šlo o to, že v tu dobu se objevil na trhu neoriginální lék a já jsem potřeboval udržet prodej. Proto jsem za ní šel, jestli by s tím nešlo něco udělat. Paní doktorka řekla, že dříve jsme jí platili za nějaké postmarketingové studie, to už ale teď nešlo. Takže jsme se domluvili jinak,“ prohlásil ve středu u soudu jeden z reprezentantů farmaceutické společnosti.

Po jeho odchodu na jinou pozici se s Jugovou spojila jeho kolegyně, po které měla lékařka požadovat pokračování spolupráce, tedy předávání peněz za předepisování léku.

Jsou i horší věci, soudí obhájce

Nakonec celé jednání zadokumentovala skrytou kamerou České televize. Lékařka si před figurantkou představující zástupkyni farmaceutické firmy bez obalu pouštěla ústa na špacír a na záznamu bez uzardění prohlásila, že by se spokojila i s pěti tisíci, které chtěla dostávat v první polovině měsíce, aby mohla zaplatit nájem.

„Jsou i horší věci, tak proč zrovna moje klientka by měla být precedentním případem? Nikdy si o úplatek neřekla, a proto by měla být osvobozena,“ prohlásil advokát Jugové.

Státní zástupce sice připustil, že podobné jednání je zřejmě mezi českými lékaři hojně rozšířeno, nic to ale nemění na jeho protizákonnosti. „Třeba si po tomto verdiktu lidé uvědomí, že je to trestné,“ prohlásil žalobce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám