Hlavní obsah

Lékař připravil firmu o tři miliony

Nákup elektroniky, neoprávněné používání dvou aut a k tomu pravidelné odnášení tržby z lékárny. Všechno s vědomím, že na nic z toho nemá nárok. To je ve zkratce popis jednání, kterého se dopustil vůči svému společníkovi ve firmě třiapadesátiletý muž, v té době pracující i na pozici vedoucího lékaře Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lékař, který takto firmě způsobil škodu více než tři miliony korun, dostal za své jednání kvalifikované jako zpronevěra a podvod u brněnského městského soudu tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky, a navíc musí způsobenou škodu nahradit.

Odsouzený byl společně s dalším mužem společníkem a současně jednatelem ve společnosti vlastnící lékárnu. Okolo roku 2016 se ale muži začínali stále častěji dostávat do sporu o to, jak by mělo jejich podnikání vypadat.

Pražská advokátka měla zpronevěřit 50 milionů korun od klientů

Krimi

Vše vyvrcholilo lékařovým nevybíravým tlakem na vedoucí lékárny. I proto valná hromada v červenci 2017 lékaře odvolala z funkce jednatele. Ten tak zůstal jen společníkem. Přestože se muž osobně jednání valné hromady zúčastnil, odmítl rozhodnutí akceptovat a dál se choval, jako by se nic nezměnilo.

Ignoroval výzvu, aby vrátil firemní mercedes a BMW, zmatenou účetní nechal proplatit fakturu za elektroniku za více než dvě stě tisíc korun, a hlavně přes tři měsíce docházel téměř každý den do lékárny, odkud si odnášel tržbu. Část peněz sice vložil na firemní účet, ale téměř 1,9 milionu korun si nechal.

Obžalovaný zcela zarputile trvá na tom, že se žádné trestné činnosti nedopustil
Aleš Dufek, soudce

Nakonec tak lékař skončil před trestním soudem. Ve své výpovědi přitom vinu nijak zvlášť nezapíral, tvrdil ale, že měl za to, že z pozice jednatele vlastně odvolán nebyl. „Skutečně jsem docházel i do lékárny, kde jsem přebíral tržby v hotovosti, cítil jsem se stále být jednatelem společnosti, tedy osobou oprávněnou tržby přebírat. Všechny peníze jsem ale předal na účet společnosti, pro svoji potřebu jsem si nic neponechal,“ řekl lékař u soudu.

Když druhý ze společníků zjistil, že muž stejně jako celá léta předtím chodí pro tržbu, upozornil pracovnice lékárny, aby si vše zapisovaly. Jak u soudu vypověděla vedoucí, lékař rád chodil pro peníze až po zavírací době a v nočních hodinách.

„Pokaždé když si odnášel tržbu, tak jsem mu říkala, aby se podepsal, ale on uvedl, že nic nepodepíše, a já neměla sílu ani možnosti, jak obžalovanému zabránit v tom, aby si tržbu z lékárny odnesl,“ řekla.

Soud: Nevzal si ponaučení

Senát v čele s Alešem Dufkem nakonec dospěl k jednoznačnému závěru, že se lékař jednání dopustil. „Dle soudu je třeba si odpovědět na zásadní otázku: kdy končí funkce jednatele s. r. o., kterého valná hromada odvolala? Na tuto otázku je zcela jednoduchá a prostá odpověď. Funkce zaniká dnem, kdy valná hromada rozhodla o jeho odvolání. Obžalovaný se osobně účastnil valné hromady, kde byl odvolán z funkce jednatele, tedy zcela jednoznačně a prokazatelně se o svém odvolání dozvěděl hned,“ řekl soudce Dufek.

„Obžalovaný si zcela nepochybně musel být vědom toho, že jediným důvodem, proč jsou mu denní tržby předávány, je to, aby je předal na účet společnosti tak, jak to bylo zvykem spoustu let předtím,“ upozornil Dufek.

Senát nakonec dospěl k závěru, že postačí ještě podmíněný trest, ačkoli lékař příliš sebereflexe před soudem nepředvedl. Podle zjištění Práva už odsouzený muž nepracuje na pozici vedoucího lékaře fakultní nemocnice, ale stal se řadovým lékařem, navíc s menším úvazkem.

Ekonom obratně vyvedl z firmy 300 milionů. Do vězení půjde na osm let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám