Hlavní obsah

Kyanidový vyděrač se po potvrzení trestu vzpouzel

– PRAHA

Dva kyanidoví vyděrači vyhrožující pražským nemocnicím ve čtvrtek vyslechli definitivní verdikt. Pražský vrchní soud oběma tresty potvrdil. Petr Hirják, který dostal osm let, rozsudek neunesl a při odchodu ze soudní síně se začal vzpouzet. Patrik Jirsa, který se na rozdíl od něj přiznal, si odsedí o rok méně.

Foto: Městská knihovna Šumperk

Autorem plakátu je Petr Válek.

Článek

Senát odvolacího soudu dnes pouze zrušil tu část loňského rozsudku městského soudu, která oběma obžalovaným ukládala nahradit statisícovou škodu poškozeným institucím.

Soud ministerstvo zdravotnictví, motolskou a všeobecnou fakultní nemocnici odkázal na občanskoprávní řízení.

Emotivní výstup na závěr

Dnešní jednání poznamenal incident jednoho z odsouzených. Hirják se začal po vyhlášení rozsudku vzpouzet nasazení pout a snažil se dvěma členům justiční stráže vysmeknout. Svého jednání nakonec zanechal po emotivních výkřicích svých přátel, kteří byli přítomni v soudní síni, a nechal se již v klidu odvést.

Rozsudky nad vyděrači jsou po dnešku pravomocné. Právní zástupce Hirjáka však sdělil, že hodlá za svého klienta podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Jirsa takovou možnost už nemá, protože se během procesu k činu přiznal.

Podle spisu vyděračský plán vymyslel Hirják a Jirsa ho začal loni v květnu uskutečňovat. Anonymně zavolal na linku 158 a požadoval vyplacení 300 miliónů do deseti dnů. Na podpoření svých hrozeb umístil v nemocniční kuchyni porodnice U Apolináře ampulku s kyanidem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám