Hlavní obsah

Kvůli smrti chlapce, kterého v aquaparku vcuclo potrubí, obvinila policie plavčíka

Liberec
Aktualizováno

Policie obvinila z usmrcení z nedbalosti 23letého plavčíka z libereckého aquaparku kvůli úmrtí 14letého chlapce z loňského září. Hoch byl nalezen mrtvý v odtokovém potrubí atrakce „Divoká řeka”. Policie zjistila, že chlapec spolu s kamarády otvor násilně otevřel.

Foto: Michael Polák, Právo

Rodina a chlapcovi kamarádi kvůli tragédii zapálili u vchodu do bazénu svíčky. Archivní foto.

Článek

„Policisté obdrželi odborný znalecký posudek, na jehož základě obvinila z trestného činu usmrcení z nedbalosti policejní komisařka 23letého zaměstnance bazénu a v samostatném řízení pak budou řešeny tři osoby blízké věku mladistvých, které jsou podezřelé z činu jinak trestného, neposkytnutí pomoci,“ informovala mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Věk chlapců policie neuvedla, ale v době, kdy se tragédie odehrála, byli nezletilí. Z toho vyplývá, že jim soud může uložit různá výchovná opatření, nikoliv však trest vězení.

Znalec podle Suchánkové nenašel žádné chyby v dokumentech ani v bezpečnosti bazénu, stejně jako pochybení v možném předejití tragédie.

Násilně otvor otevřeli

Podle posudku neštěstí způsobili chlapci tím, že násilně otevřeli otvor sání v potrubí Divoké řeky.

„Znalec má za to, že v tomto případě 'selhal' lidský faktor. Tedy že se zaměstnanec plaveckého bazénu, v rozporu s náplní práce, dostatečně nevěnoval sledování situace u vodní atrakce Divoká řeka, kde delší dobu probíhalo násilné jednání čtyř osob,“ konstatovala Suchánková.

Podle policie tak plavčík porušil své pracovní povinnosti. Vyšetřování stále pokračuje.

Čtrnáctiletý chlapec zemřel v aquaparku 3. září. Když otec chlapce oznámil, že se jeho syn nevrátil domů, začali policisté prohledávat celý bazén. Posléze jej našli v odtokovém potrubí. Hoch zemřel v důsledku udušení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám