Hlavní obsah

Míč, kopačky, svíčky. Před bazénem v Liberci je pietní místo za 14letého chlapce

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Škola pro spokojené a zdravé děti. Trochu cynicky teď vyznívá nápis na ceduli visící na fasádě základní školy v Liberci-Ostašově. Deváťák Adam, kterému zde minulý týden začal školní rok, už ale do lavice nezasedne. V sobotu se v libereckém plaveckém bazénu utopil. Policisté našli jeho tělo po dlouhém hledání v odtokové rouře z bazénové atrakce zvané divoká řeka.

Foto: Michael Polák, Právo

Rodina a Adamovi kamarádi zapálili u vchodu do bazénu za Adama svíčky.

Článek

Na škole teď kvůli neštěstí, při němž přišel o život 14letý chlapec, visí černý prapor.

„Před dveřmi školy založili Adamovi spolužáci sami od sebe malé pietní místo,“ popisuje ředitel školy Radek Vystrčil, když odpovídá na otázku, jak tragédii přijala Adamova třída. „Vlastně jsme ani neměli problém s tím, jak to dětem sdělit. Věděli to dříve než my,“ říká ředitel a přitakává, že počítá s tím, že bude potřeba s třídou výhledově ještě pracovat, aby všichni smutnou událost vstřebali.

Manžel vzal potápěcí brýle a zjistil, že tam je propadlá mříž.
svědectví ženy

Jak se to mohlo stát? Proč odtoková roura nebyla zajištěna? To jsou teď ve škole v Ostašově nejčastější otázky. „A vy máte nějaké fotografie z toho bazénu?“ ptá se ředitel. I ve škole totiž rezonují informace, které se objevily na sociálních sítích, že zabezpečení divoké řeky v bazénu nebylo v pořádku.

Foto: Michael Polák, Právo

Rodina a Adamovi kamarádi kvůli tragédii zapálili u vchodu do bazénu za Adama svíčky.

„Zjistili jsme, že jsou na dně kachličky a kousky zdiva. Začali jsme je vyndávat a na to vylezl ten mladý plavčík a zajímal se, odkud to je. Říkali jsme mu, že nevíme, načež si můj manžel vzal potápěcí brýle od mého syna a zjistil, že tam je propadlá mříž směrem dovnitř u toho odtoku,“ popsala na sociální síti žena, která byla v libereckém bazénu v sobotu odpoledne.

Hrál fotbal

Zřejmě i kvůli těmto informacím už policie vydala výzvu, aby se přihlásili ti lidé, kteří navštívili bazén v inkriminovaný den a mají informace, jež by mohly pomoci objasnit okolnosti smrti čtrnáctiletého chlapce. „Ať se obrátí na linku 158 nebo na kteroukoliv policejní služebnu,“ požádala mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Foto: Michael Polák, Právo

Na základní škole v Liberci - Ostašově, kam čtrnáctiletý Adam nastoupil minulý týden do deváté třídy, visí černý prapor.

Podle ní si policisté kromě výslechů svědků vyžádají znalecký posudek se zaměřením na bezpečnostní opatření v zařízeních, jakými jsou plavecké bazény a plovárny. „Ten bude stěžejním dokumentem v posuzování možné trestněprávní odpovědnosti a měl by objasnit, jak k tragédii došlo,“ dodala Suchánková.

Liberecko možná přišlo také o talentovaného fotbalistu. Ještě v sobotu dopoledne, pár hodin před odchodem do bazénu, nastoupil Adam v krajském přeboru starších žáků za fotbalový tým VTJ Rapid Liberec. Právo kontaktovalo trenéra týmu Jana Halamu, tomu se ale o smutné události po telefonu mluvit nechtělo.

Udusil se

Je vidět, že spoluhráčům Adam chybí. Na pietním místě, které vzniklo u vchodu do libereckého plaveckého bazénu, jsou mezi svíčkami fotbalové míče, kopačky i květina od trenéra.

Foto: Michael Polák, Právo

Rodina a Adamovi kamarádi kvůli tragédii zapálili u vchodu do bazénu za Adama svíčky.

Podle soudní pitvy, která proběhla v pondělí na oddělení patologie a soudního lékařství Krajské nemocnice v Liberci, zemřel chlapec na následky udušení. Do bazénu odešel v sobotu odpoledne. Když se nevrátil domů, chlapcův otec ho společně s plavčíky v bazénu neúspěšně hledal. Pak se obrátil na policisty.

Ti následně provedli důkladnou prohlídku celého areálu bazénu, při které tělo nezletilého chlapce nalezli v odtokovém potrubí v části zvané divoká řeka. Přivolaný lékař na místě konstatoval chlapcovu smrt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám