Hlavní obsah

Kvůli porušování zákazu řízení se před soud dostane čím dál víc lidí

V roce 2021 bylo odsouzeno 7438 osob kvůli porušení zákazu řízení. Jejich počet od roku 2017 stoupá. Vyplývá to z dat, které poskytlo ministerstvo spravedlnosti Novinkám.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V roce 2017 bylo odsouzeno za tento trestný čin 5331 lidí. Do loňského roku tak počet takových případů narostl o 2107. Na celkové odsouzené kriminalitě má tato zakázaná činnost poměrně velký podíl, a to 15 procent.

Policie k tomu uvedla, že nárůst případů je způsoben tím, že se jí daří tato jednání potírat.

„Policie ČR se v rámci výkonu služby věnuje mimo jiné i intenzivní kontrole vozidel a osob, u kterých existují poznatky, že by mohly porušovat vyslovené zákazy řízení,“ uvedl pro Novinky policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

„Právě zvýšený počet těchto odhalených trestných činů značí, že se nám čím dál více daří tyto osoby zachytávat,“ dodal.

Podmínka nebo pokuta

K uloženým trestům ministerstvo poskytlo pouze data, která se týkají porušení zákazu řízení jako nejzávažnějšího trestného činu. Pokud tedy např. pachatel při řízení způsobil ublížení na zdraví, bude potrestán podle příslušného paragrafu.

Soudy trestají toto jednání zejména podmínkou (ale většinou pachatelé odcházejí navíc s dalším zákazem řízení) nebo peněžitým trestem. V 34 procentech případů soud uložil jako hlavní trest podmínku, v 27 procentech peněžitý trest.

Necelá pětina pachatelů dostane obecně prospěšné práce a 17 procent trest odnětí svobody.

Ve třech čtvrtinách případů pachatelé obdrželi jako vedlejší trest opětovně zákaz řízení.

Pirát silnic se zákazem řízení ujížděl Brnem 130 km/h. Dostal čtyři a půl roku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám