Hlavní obsah

Kvůli pátrání po utonulém chlapci vypustili přivadeč

Právo, ton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIRKOV

Kvůli pátrání po těle devítiletého chlapce, který se v sobotu utopil v Jirkově u Chomutova, snížilo v pondělí Povodí Ohře hladinu v přivaděči. Tzv. Podkrušnohorský přivadeč slouží jako zásobárna vody pro litvínovskou chemičku. Policisté a hasiči začnou tělo hledat kolem poledne.

Foto: Jan Řehounek

Precizní složení kostí a lebek v žehuňské barokní kostnici

Článek

"Chlapec spadl do vody v sobotu odpoledne. Snažil se vylovit míč. V prudkém proudu se začal topit, tak pro něj jeho kamarád skočil. Ten měl problémy také, stejně, jako náhodný kolemjdoucí, co se pokusil oba zachránit. Pomohla jim až naše policejní hlídka. Podařilo se jí vylovit oba vyčerpané zachránce, ale první hoch už v dohledu nebyl. Kdyby policisté nezasáhli, utopili se v sobotu tři lidé," řekla Právu policejní mluvčí Marie Pivková.

V Podkrušnohorském přivaděči přišlo o život už několik lidí. Nejčastějšími oběťmi byly děti. Technická stavba je proto noční můrou všech matek v chomutovských a jirkovských sídlištích. Vědí, že jejich děti voda neodolatelně láká a varování bývají marná.

Betonové břehy přivaděče jsou příkré a kluzké, od obytných domů je často dělí jen několikametrové vzdálenosti. I dospělý se z koryta dostane ven jen s potížemi. Pokud je přivaděč kvůli jarnímu tání plný jako v sobotu, pak je smrtelně nebezpečný každému. "Už několikrát jsme tu hledali utonulého. Je to vždycky strašně smutné, zvlášť, když se jedná o dítě," shodují se policisté.

Hloubka je až přes metr

Přivaděč slouží podle mluvčího Povodí Ohře Václava Svejkovského jako zásobní systém vody pro chemické závody v Litvínově a elektrárnu v Komořanech. Hladina může být vysoká až 108 centimetrů, průtok až 3 kubíky vody za sekundu.

"Hladinu jsme kvůli pátrání snížili tak, že jsme vodu v oblasti přehrady v Březenci pustili do řeky Bíliny. V části od přehrady až k těžebnímu prostoru bývalého lomu ČSA to není složité. Problém by mohl nastat až v hnědouhelných lomech, kde se do přivaděče vlévají čtyři toky, a to Vesnický potok, Lužec, Hamerský a Kundratický potok," připustil mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám