Hlavní obsah

Kvůli hrozbě trestu smrti nechce česká justice vydat Číňana

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Slzy radosti a štěstí se řinuly po tváři 43letého robustního čínského podnikatele Min Wen Zhanga, kterého Krajský soud v Brně zamítl vydat k trestnímu stíhání do Číny, kde je podezřelý z několika loupeží. Přestože o tomto usnesení bude ještě jednat Vrchní soud v Olomouci, dal Krajský soud Číňanovi šanci, že bude žít.

Foto: Dana Smrčková

Stezku uvádí tabule umístěná na nádvoří mikulovského zámku.

Článek

Z jeho 11 spolupachatelů bylo již 7 popraveno a soud ho nevydal právě proto, že by mu hrozil trest smrti. "Ujištění čínského ministerstva spravedlnosti, že Min Wen Zhang nebude popraven, pro nás není dostatečnou zárukou. Soudy totiž nemusí vyslyšet přání svého ministra a mohou trest smrti vynést. V Číně prozatím justice často ukládá trest smrti a je pravděpodobné, že by Min Wen Zhang tento rozsudek dostal také," uvedl předseda senátu JUDr. Jaromír Papírník.

Wen Zhang: Číně se nedá věřit

O vydání Min Wen Zhanga k trestnímu stíhání do Číny požádalo čínské ministerstvo spravedlnosti, které žádost doložilo důkazy, že se Min Wen Zhang podílel na 9 loupežích a 5 loupežích spojených s vydíráním. Čínský ministr zároveň ubezpečil českou justici, že podnikateli nebude uložen trest smrti. Číňan, který má v Praze obchod i rodinu, však popírá, že by se něčeho v Číně dopustil a tvrdí, že jde o politický tlak.

"V Číně není demokracie a neexistují tam lidská práva. Všechno proti mě je politicky vykonstruované a kdyby mě tam soud vydal, čeká mě tam smrt. Nikomu v Číně se totiž nedá věřit," řekl Právu Min Wen Zhang a dodal, že v ČR chce i nadále žít a chce tu i umřít.

Pománá i česká sekce Amnesty International

Do boje proti vydání Min Wen Zhanga se zapojila i česká sekce Amnesty International, která poukázala na porušování lidských práv v Číně, na pronásledování lidí i za banální prohřešky a běžné vydávání trestů smrti. "Víme, že Min Wen Zhang není nevinnou obětí, ale není možné ho jen tak vydat na smrt, když v ČR trest smrti není," doplnila Jana Sobotková z Amnesty International.

O tom, zda se Min Wen Zhang dopustil v Číně nějakých zločinů, nemá česká justice žádné podrobné informace, protože spis z Číny byl značně nepřesný a rozcházel se v mnoha detailech.

Číňan byl stíhán i policií v Česku

V ČR byl Min Wen Zhang stíhán policií na Praze 7 pro podezření z vydírání čínského podnikatele. Tomu měl s dalším Číňanem v lednu 1996 vyhrožovat smrtí, pokud jim nezaplatí 20 tisíc amerických dolarů. Jeho stíhání se dostalo před soud, který Min Wen Zhanga zprostil obžaloby. Odvolání státního zástupce pak zamítl Městský soud v Praze v prosinci 1996 a tím nabyl zprošťující rozsudek právní moci.

Proti usnesení Krajského soudu v Brně o nepřípustnosti vydání Min Wen Zhanga do Číny, si státní zástupkyně podala stížnost, kterou bude řešit Vrchní soud v Olomouci. Na něm bude záležet, zda Číňana pošle na smrt nebo potvrdí názor brněnského soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám