Hlavní obsah

Kvůli covidovým opatřením nemohli do lázní, zastal se jich Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Teprve u Ústavního soudu (ÚS) našel zastání Klub bechtěreviků, který sdružuje lidi stižené Bechtěrevovou nemocí. Členové klubu marně napadali to, že kvůli covidovým opatřením nemohli využívat lázeňskou péči jako samoplátci, ale jen při čerpání ze zdravotního pojištění, na což mají nárok jednou za rok. Efekt léčby je ale kratší, proto si v mezidobí hradí péči sami.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Provoz lázní uplynulou sezonu omezila proticovidová opatření, ilustrační foto.

Článek

Jejich podání odmítl Nejvyšší správní soud (NSS), podle Ústavního soudu tím ale pochybil.

Klub napadl u NSS opatření ministerstva zdravotnictví, které se týkalo omezení lázeňské péče. Soud ale návrh odmítl s odůvodněním, že je podán osobou zjevně neoprávněnou. Klub se proto obrátil na ÚS a u senátu se soudcem zpravodajem Josefem Fialou jeho argumenty obstály.

Zásah do práv 

ÚS upozornil, že opatření se pacientů reálně dotklo. „Zákaz poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče pro pacienty nutně vede k tomu, že takovou péči nemohou využívat, protože nebude nikdo, kdo by jim ji nabídl a poskytl. Stejně tak zákaz mířený na pacienty, podle kterého by jim bylo zakázáno takovou péči využívat, by dopadal i do práv poskytovatelů této péče, jelikož by sice službu nabízet a poskytovat mohli, ale nikdo by ji nemohl využívat,“ zamyslel se Fiala.

Nemocnice se kvůli covidu opět vracejí k respirátorům

Domácí

Podle verdiktu právo na soudní přezkum náleží všem, do jejichž práv bylo fakticky zasaženo. „Znemožňuje-li opatření obecné povahy faktickou realizaci obsahu dvoustranného či vícestranného právního vztahu, je nutné připustit aktivní procesní legitimaci všem stranám tohoto potenciálního právního vztahu, nejenom té, které byla uložena povinnost, nýbrž i straně, které bylo v důsledku uložení takové povinnosti odňato právo se něčeho domáhat,“ dodal Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám