Hlavní obsah

Kvůli Berdychovi zproštěno mlčenlivosti již 37 policistů

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pro účely vyšetřování brutálního gangu Davida Berdycha bylo zbaveno mlčenlivosti už 37 policistů, kteří vypovídají pod hrozbou trestní sankce. Výslechům neuniknou ani policisté týmu Mari z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kteří gang v roce 2003 rozkryli a zjistili, že gangsteři spolupracují s některými policisty a účelově kriminalizují nevinné.

Článek

Nejsou vyloučena další skandální odhalení. Oběti totiž tvrdí, že brutální loupeže Berdychova gangu řídili a organizovali policisté.

"Mohu potvrdit, že počet policistů zproštěných ministrem vnitra Františkem Bublanem mlčenlivosti v případu gangu lupičů v policejních uniformách se zvýšil z 28 na 37. Pan ministr tak vyhověl žádosti vyšetřovatele," řekla v pátek Právu mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová. Tento počet asi nebude konečný.

"Po vyhodnocení výslechů budu žádat o zproštění mlčenlivosti dalších policistů. Počet si nedovolím odhadnout," řekl Právu advokát Josef Doucha, který obhajuje bývalého důstojníka odboru pro boj s organizovaným zločinem Josefa Opavu, obviněného v kauze Berdychova gangu.

V této kauze byli zproštěni mlčenlivosti i bývalý šéf týmu Mari podplukovník Petr Vojtěchovský (od května 2003 vyšetřován pro trestnou činnost) a jeho zástupce v týmu Radek Čermák, který v květnu 2003 vypracoval operativní vyhodnocení Mari s upozorněním na propojení některých policistů s Berdychovým gangem. [celá zpráva]

Autor vyhodnocení Mari bude čelit obvinění

Podle vyšetřujícího žalobce Michala Zachystala však i Čermák (odešel na vlastní žádost z policie v listopadu 2003, pozn. red.) má čelit obvinění kvůli úniku jednoho z nejnebezpečnějších pachatelů Maroše Šuleje z Berdychova gangu do zahraničí. "Inspekce ministra vnitra doplnila vyšetřování. Trestní stíhání pana Čermáka zahájím příští týden. Obvinění se vztahuje k okolnostem úniku pana Šuleje do zahraničí," odpověděl v pátek Právu Zachystal.

Čermák se k úniku Šuleje odmítl vyjádřit. "Vyčkám na sdělení obvinění a v zákonné lhůtě proti němu podám stížnost," řekl. Podle informací Práva unikl Šulej zatčení tak, že s pravým pasem vystaveným v Nymburku na jméno Pavel Skala odletěl před dvěma lety z pražského letiště v Ruzyni do Irska, kde dostal azyl. "Uzavřel účelové manželství se slovenskou Romkou, která byla ve vysokém stupni těhotenství a tím vyhověl podmínkám pro udělení azylu," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Šulej byl v ČR, nikoho nezajímal

Miroslav Smugala (nepravomocně odsouzený člen Berdychova gangu na 9 let, pozn. red.) tvrdí, že je okolo Šuleje více záhad. "Šulej bez problémů přicestovával do České republiky. Naposledy tady byl v červnu. Policii to nezajímalo," řekl Právu loni v prosinci na chodbě pražského městského soudu při čekání na vynesení rozsudku.

Některé z obětí Berdychova gangu tvrdí, že Berdych byl jen vykonavatel. "Gang řídili policisté. Z výpovědí Berdycha a dalších civilních obviněných však nevyplývá, že to byli Vojtěchovský s Čermákem. Byli to zřejmě zcela jiní policisté. To však budu vědět jistě až v okamžiku, kdy mně a mému advokátovi vyšetřující žalobce Svatopluk Nauš umožní seznámit se se zaprotokolovanými výpověďmi policistů zproštěných mlčenlivosti. To se zatím nestalo," řekl Právu Jiří Mraček, kterého Berdychův gang dvakrát brutálně oloupil a těžce zranil.

Reklama

Související témata:

Související články

Situace nevinně odsouzených policii nezajímá

Úniky informací do podsvětí a možnost, že nevinní lidé byli falešně obviněni a někteří i odsouzeni, protože byli nepohodlní skupině policistů okolo gangu...

Výběr článků

Načítám