Hlavní obsah

Kurýrky měly dovézt ve vlastním těle drogy za tři milióny

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Živé transportéry na přepravu drog, které byly ukryty na choulostivých místech. Tak podle státního zástupce fungovaly tři ženy, které měly z Turecka při několika cestách před třemi lety propašovat ve svých útrobách drogy za bezmála tři milióny korun. V Brně a v Praze se pak měli na další distribuci podílet další tři mužští společníci – Srb, Albánec a Bosňan. Jejich případem se začal v úterý zabývat brněnský krajský soud.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaní měli být členy mezinárodního gangu pašeráků drog.

Článek

Podle obžaloby všechny cesty do Turecka probíhaly podle stejného scénáře. Kurýrky měly zaplacenou cestu i ubytování v Istanbulu, kde na ně čekalo vždy několik válečků drogy zabalené v prezervativech, jeden váleček vážil okolo 15 gramů. Kurýrky si je pak zavedly do pochvy a vydaly se na cestu zpět.

Například Erika Hačková dokázala během jedné cesty podle státní zástupkyně převézt až 12 válečků. „Po příletu na letiště do Vídně nebo Prahy si na toaletě kurýrky vyjmuly heroin a tento zabalily do hygienických sáčků, z letiště ve Vídni byly kurýrky odvezeny zpět do Brna. Za každou cestu obdržela kurýrka částku přibližně 15 tisíc korun,“ prohlásila státní zástupkyně.

Drogy nesnáším, vědomě bych to nedělala.
Obžalovaná

Ženy se před soudem bránily tím, že cesty podstupovaly v domnění, že pašují drahé kameny. „Myslela jsem, že převážím diamanty, o drogách jsem nevěděla. Bylo to o něco větší než tampony a barvu to mělo jako prezervativ. Když jsem začala tušit, že by se mohlo jednat o heroin, nechala jsem toho,“ dušovala se před soudem Kateřina Havlíková.

Stejně se bránila i další kurýrka Petra Hanáková. „Drogy nesnáším, vědomě bych to nedělala,“ zapřísahala se. Další tři obžalovaní, Jasmín Salkič, Masa Blakqori a Hisni Pera, pak měli mít na starosti distribuci drogy v tuzemsku.

Dva z dalších údajných členů skupiny už dopadli policisté v Německu a tamní soudy jim vyměřily 4,5 roku a 8 let vězení. Proces bude u brněnského soudu pokračovat ještě několik dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám