Hlavní obsah

Kuchařský učeň dostal 7 let za vydírání státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Sedmiletý trest vězení udělil ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě učni Vojtěchu Skřínskému, který se přiznal k vydírání státu. Požadoval 50 miliónů korun, jinak odpálí nálože v Praze a Brně. Inspiroval se případy tzv. olomouckého i kyanidových vyděračů.

Foto: archiv Jihočeského divadla

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný. Kuchařský učen si stejně jako státní zástupkyně ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Mladíkovi obžalovanému z vydírání a šíření poplašné zprávy hrozil trest v rozmezí od pěti do 12 let.

Podle předsedkyně senátu Šárky Skalské byl trest vyměřen v dolní polovině trestní sazby a to vzhledem k tomu, že obžalovaný dosud nebyl soudně trestán, a také díky nízkému věku. Trest na nejnižší hranici však neuložila kvůli způsobu výhrůžek.

"Je to otázka generální prevence a vysoké společenské nebezpečnosti tohoto jednání. Výhrůžky byly formulovány tak, že je všichni brali vážně," vysvětlila soudkyně Skalská.

Dodala, že televize Nova, kde v době výhrůžek vrcholily přípravy na vysílání IQ testu národa, musela přistoupt k rozsáhlým bezpečnostním opatřením a narychlo zřídit bezpečnostní rám, kterým museli účastníci přímého přenosu procházet.

"Televize Nova, ale ani ministerstvo vnitra, se však soudu nepřihlásily s nárokem na náhradu škody," řekla soudkyně.

Zadržen týden před vyučením

Teprve devatenáctiletý mladík, u něhož znalci naměřili IQ 91, vyděračskou akci vymyslel na jaře v obývacím pokoji svých rodičů.

První výhrůžku poslal 19. května e-mailem na adresu ministerstva vnitra. Tehdy žádal 840 tisíc korun. Když o údajném nebezpečí večer neinformovaly televize, urazil se a v dalším e-mailu televizi Nova už požadoval 50 miliónů.

Tentokrát televize o vydírání informovala v hlavních zprávách, a tak spokojený Skřínský o den později poslal další e-mail, v němž žádal vytvoření speciálního účtu, kam mají být peníze poslány.

Učeň byl zanedlouho odhalen (týden před obdržením výučního listu) a před soudem vše přiznal. Tvrdil ovšem, že neměl přístup k žádným výbušninám a nemohl své výhrůžky splnit.

Anketa

Dali byste v tomto případě jiný trest?
rozhodně vyšší
25,2 %
mnohem mírnější
35,5 %
s výší trestu jsem spokojen
39,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 301 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyděrač: Shoďte 50 miliónů lidem na Letnou

"Nebylo by chytré zveřejnit, jakým způsobem anonym požaduje předání peněz," řekla policejní mluvčí Eva Brožová k případu vyděrače, který vyhrožuje bombovými...

V policejní síti uvízl další vyděrač

Severomoravským policistům se v pátek podařilo dopadnout internetového vyděrače, který minulý týden hrozil bombovým útokem na veřejná místa v Praze a Brně....

Výběr článků

Načítám