Hlavní obsah

Křivě ho obvinila, z odškodného dostal jen zlomek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci vyhroceného vztahu jej přítelkyně křivě obvinila z týrání a znásilnění. Na 329 dnů skončil ve vazbě. Soud jej sice v plném rozsahu obžaloby zprostil, jenže z vazby vyšel muž s podlomeným zdravím, přišel o práci a jeho děti se s ním nechtějí vídat. Za tyto útrapy žádal po ministerstvu spravedlnosti přes dva miliony korun, podle úředníků má ale nárok jen na půl milionu.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Jak Právo před několika měsíci popsalo, muž skončil ve vazbě v lednu 2019 poté, co se rozešel s přítelkyní, s níž má dvě děti, a oznámil jí, že odchází k jiné. Opuštěná žena pak na policii podrobně popsala nejrůznější útrapy v podobě urážek, bití a znásilňování.

Obvodní soud pro Prahu 4 muže dvakrát osvobodil a v mezidobí také propustil po téměř roce z vazby, ale žalobkyně se pokaždé odvolala. Muže nakonec definitivně zprostil viny odvolací pražský městský soud v listopadu 2022.

„Soud nevylučuje vyostřený slovní konflikt obžalovaného a poškozené v souvislosti s odchodem obžalovaného ze společné domácnosti, který mohla poškozená vnímat jako určité příkoří,“ stojí v rozsudku.

Přes dva tisíce zpráv a pak nůž u krku těhotné dívky. Expřítel dostal 2,5 roku

Krimi

„Avšak toto nemůže naplnit znaky žádného trestného činu,“ uvádí se v rozsudku obvodního soudu, kde se píše i o tom, že poškozená přiznala, že si věci přibarvovala, s tím, že „tak trošku lhala“.

Muž se po svém očištění obrátil na ministerstvo spravedlnosti s nárokem na zadostiučinění za pobyt ve vazbě v částce půl milionu korun, dále požadoval jeden a půl milionu za trestní stíhání a dalších sto šedesát tisíc za ušlý zisk.

„Omluva je dostatečná“

Ve stanovisku ministerstva, které má Právo k dispozici, odbor odškodňování uznal, že v mužově případě došlo k vydání nezákonného rozhodnutí v podobě zahájení trestního stíhání a usnesení o vzetí do vazby. Zatímco odškodné za pobyt ve vazbě úředníci muži přiklepli, ve zbytku jeho nárok neuznali.

U nároku na ušlý zisk ministerstvo napsalo, že nemá za dostatečně prokázanou způsobenou škodu.

Uganďanka musí odškodnit bývalého snoubence za to, že se s ním rozešla

Koktejl

Muž přitom před vzetím do vazby pracoval jako servisní technik pro velkou společnost, přičemž z vazby mohl jen těžko ve své práci pokračovat. U nároku na náhradu nemajetkové újmy za trestní stíhání pak ministerstvo muži vzkázalo, že mu musí stačit konstatování, že došlo k nezákonnému postupu, za což se úřad omlouvá.

„Tato omluva se vzhledem ke stavu věci jeví jako zcela dostatečná,“ napsalo ministerstvo.

Muž přitom popsal, jak se cítil, když se za ním zavřely dveře vazební věznice. „Zbořil se mi celý svět. Ten pocit bezmoci, kdy nemůžete kontaktovat své blízké, bych nikomu nepřál. Po pár dnech jsem skončil u psychiatra. Byl jsem jak fyzicky, tak psychicky naprosto vyčerpaný. Dohnalo mě to až tak daleko, že jsem přemýšlel, jestli by nebylo lepší ukončit život,“ vzpomínal muž.

S rozhodnutím ministerstva se nehodlá smířit a s advokátem chystá na stát žalobu.

„Samozřejmě se budeme soudit o zbytek odškodného, protože nemajetkovou újmu rozhodně nelze řešit omluvou, jelikož to zasáhlo mé děti, mne a celou mou rodinu. Ušlý zisk prý není prokázaný, i když jsem dával předešlé daňové přiznání a během roku vazby jsem přišel o vše – o práci, živnost, bydlení i děti,“ dodal muž.

Oběti trestných činů nevědí o odškodnění

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám