Hlavní obsah

Uganďanka musí odškodnit bývalého snoubence za to, že se s ním rozešla

– Kanung

Uganďanka musí zaplatit svému bývalému snoubenci odškodnění za psychickou újmu, kterou mu způsobila, když se s ním rozešla. Na rozhodnutí ugandského soudu upozornil zpravodajský web BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud v Kanungu uvedl, že Richard Tumwine zaplatil za studium práv Fortunate Kyarikundové 9,4 milionu ugandských šilinků (téměř 56 tisíc korun), které mu ona nyní musí vrátit.

Zároveň má muži jeho bývalá snoubenka zaplatit milion šilinků (skoro šest tisíc korun) za psychickou újmu a nepříjemnosti spojené se soudním řízením, uvedl ugandský list Monitor.

Kyarikundová podle soudce zrušením zásnub po čtyřech letech porušila slib, který Tumwineovi dala. Za „nerozumné, zavádějící a podvodné“ označil soudce tvrzení žalované, že jí rodiče řekli, aby si nebrala staršího muže. Podle verdiktu totiž měla „veškeré možnosti odmítnout milostné požadavky žalobce“, a tak se mohla vyhnout působení na jeho finanční situaci.

Není známo, zda se Kyarikundová proti rozsudku hodlá odvolat.

Odborníci oslovení ugandským listem Monitor tvrdí, že rozsudek je chybný, protože zásnuby nejsou na rozdíl od manželství právně závazné. Sheila Kawamarová ze skupiny na ochranu žen ED EASSI varovala, že někdy dochází k vykořisťování, kdy muž dá ženě peníze pod podmínkou, že si ho vezme.

Muž má 12 manželek, 102 dětí a 568 vnoučat. Na větší rodinu mu nezbývají peníze

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám