Hlavní obsah

Kriminalista dostal podmínku, pokoušel se uplácet

ČTK, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Okresní soud pro Prahu-východ vyměřil v pondělí dvouletou podmínku pražskému kriminalistovi Jindřichu Mládkovi stíhanému za korupci. Podle verdiktu nabízel dvěma kolegům úplatek 550 tisíc korun. Výměnou za to měli zastavit šetření případů, na kterých měl zájem.

Foto: Archív pořadatele

Atmosféra Festivalu Lebeda

Článek

Mládek podle dnešního rozsudku také přišel o hodnost kapitána a pět let nesmí sloužit v bezpečnostních ozbrojených sborech, což pro kriminalistu zaměřeného na hospodářské delikty v podstatě znamená, že nebude moci dočasně pracovat u policie, kde selhal. Podmíněný trest mu byl odložen na zkušební dobu 2,5 roku.

Ovlivňování vyšetřování

Odsouzený kriminalista se snažil podplatit své dva kolegy. Vyšetřovateli Petru Prokopovi nabízel předloni půl miliónu korun, pokud navrhne zastavit trestní stíhání muže podezřelého z krácení daně v souvislosti s dovozem aut. Vysokou částku byli údajně ochotni zaplatit obviněný a jeho známý.

Ve druhém případě nabízel vyšetřovatelce Ireně Čechové 50 tisíc korun za to, aby se nedostal před soud případ cizince stíhaného za výtržnictví a ublížení na zdraví. Mládek jakoukoliv vinu od počátku popíral a tvrdil, že šlo o nedorozumění.

Soudkyně přihlédla k Mládkově bezúhonnosti

Soudkyně Kateřina Vrzáňová opřela své rozhodnutí hlavně o usvědčující výpovědi obou policejních radů, kteří pokus o podplacení oznámili. "Prokazatelně nešlo o smyšlené výpovědi, kterými by se snažili obžalovanému ublížit," poznamenala soudkyně.

Při výměře trestu přihlédla k Mládkově dosavadní bezúhonnosti. Na druhé straně však zdůraznila společenskou nebezpečnost jeho jednání.

Mládek ani státní zástupce se k dnešnímu rozsudku nevyjádřili. Pokud by tedy někdo z nich podal v zákonné lhůtě odvolání, případem by se zabýval ještě krajský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám