Hlavní obsah

Krejčířův komplic Pechan dostal pět let za vytunelování Čepra

Praha

Pražský vrchní soud ve středu potvrdil spolupachateli podnikatele Radovana Krejčíře, bývalému obchodnímu řediteli Čepra Martinu Pechanovi, pět let vězení za pokus o vytunelování podniku. Krejčířův správce a pravá ruka Aleš Zagora si odpyká stejně dlouhý trest za činnost v podnikatelově gangu a za padělání peněz. Verdikt je pravomocný.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vrchní soud v Praze projednával odvolání někdejšího obchodního ředitele Čepra Martina Pechana (vlevo). Soudci se zabývali také úlohou Krejčířova správce Aleše Zagory (vpravo).

Článek

Pechan a Krejčíř vytvořili fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava vůči Čepru za zhruba tři miliardy korun. Peníze pak v roce 2003 a 2004 vymáhali soudně, o čemž se podnik vůbec nedozvěděl. Jeden ze členů Krejčířova gangu totiž přesvědčil úřednici Čepra, aby zatajila soudní obsílky. Soudy pak domnělý nárok firem uznaly a exekuce ve státním podniku se nekonala jen díky zásahu policie.

Pechan i Zagora vinu odmítali. Pechan se hájil tím, že pohledávky byly pravé. V minulosti připustil, že se s Krejčířem zná, ale jen ze zhruba pěti obchodních schůzek.

Krejčířovi vrchní soud v březnu potvrdil za pokus o vytunelování Čepra a za řadu dalších činů 15 let vězení. Soudy mu souhrnný trest uložily v jeho nepřítomnosti. Uprchlý podnikatel je za mřížemi v Jihoafrické republice, kde si odpykává 35 let za obchodování s drogami a pokus o vraždu. Pechanovy a Zagorovy skutky projednával soud odděleně, protože se ze zdravotních důvodů nemohli zúčastnit březnového zasedání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám