Hlavní obsah

Krejčířův spoluobžalovaný vinu odmítl. Čepro prý manipulovalo s účetnictvím

– Praha
Novinky, bad

Bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan v úterý před pražským městským soudem odmítl, že by se snažil firmu vytunelovat, jak tvrdí obžaloba. Podle spisu měl spolu s Radovanem Krejčířem vytvořit fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava vůči Čepru za téměř tři miliardy korun. Podle Pechana to bylo naopak Čepro, které falšovalo účetnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní v kauze Čepro na archivním snímku

Článek

Podle obžaloby měli s Krejčířem falšovat pohledávky, aby je poté mohli od Čepra vymáhat. Žalobce pro něj v září navrhl až desetiletý trest vězení a povinnost zaplatit pokutu ve výši deset miliónů korun. V kauze je obžalováno 11 lidí.

„S čím jsem tady konfrontován? S jedenáctou verzí účetnictví ve formě excelové tabulky, na níž stojí obžaloba?“ ptal se Pechan během své závěrečné řeči. Sám prý soudu dodal 185 krabic od banánů plných originálních účetních dokladů. „Vystudoval jsem práva, nikdy by mě nenapadlo, že by stovky tisíc originálů účetních dokladů před soudem neobstály,“ dodal Pechan. Během své závěrečné řeči zopakoval, že se s excelovou tabulkou manipulovalo.

Excelová tabulka od Čepra podle Pechana neodpovídá skutečnosti, bylo to prý naopak Čepro, které vyvádělo pohonné hmoty bez dokladů. „Už před deseti lety jsem policii upozorňoval na to, že se z Čepra vydávají pohonné hmoty na duplikáty účetních dokladů,“ podotkl Pechan.

Krejčíř je stíhán jako uprchlý a nyní čeká v cele v Jihoafrické republice na určení výše trestu za údajný pokus o vraždu a únos. Vzhledem k tomu, že se v JAR dopustil závažnějších trestných činů, než ze kterých je vinen u nás, nedá se předpokládat, že by jej jihoafrická justice vydala do ČR.

O plánované vraždě celníka nikdo nic neví

Údajné dluhy Čepra byly v letech 2003 a 2004 vymáhány soudně. Podnik se o tom ovšem nedozvěděl, protože Krejčířovi lidé měli podplatit úřednici z podatelny Čepra, že soudní obsílky pro firmu nezaeviduje, a firma o nich tedy nevěděla. Soudy tak nárok firem pravomocně uznaly. K exekuci na Čepro nedošlo jen kvůli zásahu policie.

Zmizet měla údajně jedna z obsílek, což by podle Pechana bylo k ničemu. „Ukrást jednu ze čtyř došlých obálek nemá žádnou logiku,“ nechápal tvrzení obžaloby.

Krejčíř měl podle obžaloby také plánovat vraždu celníka. Pechan, stejně jako ostatní obžalovaní, o tomto plánu prý nic nevěděl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám