Hlavní obsah

Krajský zastupitel za ČSSD dostal sedm let natvrdo

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Sedm let ve věznici s ostrahou dostal za více než čtyřiadvacetimiliónový úvěrový podvod od Krajského soudu v Ostravě bývalý krajský radní za ČSSD Jan Stoklasa. Před soudem stál se svým společníkem z podnikání Arnoštem Kudělou. Ten si odsedí o dva roky méně.

Krajský zastupitel za ČSSD dostal sedm let natvrdoVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Stoklasa, který je stále krajským zastupitelem, vinu popírá. U soudu ale nevypovídal a po vynesení rozsudku odkázal na svého obhájce.

Obžaloba vinila Kudělu z jednoho a Stoklasu hned ze dvou úvěrových podvodů. Oba byly podobné. Předložili bance fiktivní faktury a na jejich základě dostali pro svou firmu F.N.B. - First North Business úvěr. V prvním případě, za který byl souzen pouze Stoklasa, se jednalo o šest falešných faktur od tří firem. Díky nim politik, který v roce 2010 figuroval na kandidátce ČSSD do Sněmovny, vyinkasoval v roce 2007 od České spořitelny pět miliónů. O dva roky později předložil Stoklasa v Komerční bance dokonce 17 fiktivních faktur, které připravil s Kudělou.  A banka jim poskytla úvěr na 19,5 miliónu korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jan Stoklasa u soudu

V momentě, kdy byla firma zadlužená a nesplácela úvěry, prodali ji za 100 tisíc korun Slováku Štefanu Palčovi. „Je evidentní, že šlo o účelové převedení firmy na jiné majitele, kteří ani neměli k tomuto podnikání dostatečné povědomí,“ uvedla při zdůvodnění rozsudku soudkyně Šárka Skalská. Dodala, že se jednalo o takzvaného bílého koně.

Rozsudek není pravomocný, Stoklasa a státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání, Kuděla se proti trestu odvolal na místě. „Počítal jsem s větším rozlišením podílu viny,“ přiznal Kuděla poté, co opustil soudní síň.

Stoklasův obhájce Radim Bartoň řekl, že se s klientem pravděpodobně také odvolají. „Vzhledem k tomu, co se dnes děje ve společnosti, je trest na můj vkus trošku vysoký,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám