Hlavní obsah

Krajský soud řeší, jestli starosta Huntířova nezneužil dotace

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zneužitím povodňových dotací na odbahnění rybníků, za kterým měl být podle obžaloby starosta Huntířova na Děčínsku Josef Záruba, se zabývá Krajský soud v Ústí nad Labem. Představitel obce byl obžalován ze zneužití pravomoci veřejného činitele a úvěrového podvodu. Spolu s ním je souzen i podnikatel Petr Matoušek, který je podezřelý z dotačního podvodu a pletichy při veřejné soutěži. Oběma mužům hrozí až 10 let vězení.

Foto: Barbora Silná , Právo

Obžaloba tvrdí, že obec vůbec nebyla zaplavená, jak se tvrdilo v žádosti. Ilustrační foto

Článek

Na peníze podle obžaloby obec neměla nárok, protože v roce 2007 zaplavená nebyla, jak bylo uvedeno v žádosti o dotaci. Tu ministerstvo pro místní rozvoj schválilo, jejím neoprávněným čerpáním měli oba podezřelí způsobit škodu přes 5,4 miliónu korun.

Soud se případem zabývá už od srpna, v nejbližší době ale verdikt očekávat nelze, jednání bylo odročeno na 6. února příštího roku.

V pondělí u soudu vypovídal pracovník Finančního úřadu v Děčíně, který přidělené dotace předloni a loni kontroloval a zjistil nesrovnalosti mezi fakturovanými pracemi a pracemi, na něž obec chtěla dotaci. "Řešil jsem s panem starostou, že nemáme doloženo splnění parametrů, které byly závazné. Uvedl, že patřičné doklady doloží, což do konce kontroly ani v odvolacím řízení neudělal," vypověděl svědek.

Obec se proti výsledku kontroly odvolala, podle pracovníka finančního úřadu ale v pátek přišlo zamítnutí tohoto odvolání a obec bude muset část dotace vrátit.

Hlavním argumentem Petra Matouška bylo, že bahno z rybníka má jiný objem při těžbě za mokra než po vyschnutí. To prý mohlo stát za rozdílným objemem vyfakturovaného množství. U soudu vypovídal i znalec, který vypracovával pro obec znalecký posudek a částečně dal tomuto tvrzení za pravdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám