Hlavní obsah

Koupi sbírky ilustrací v Českém Krumlově prověřuje policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

V Českém Krumlově pokračuje po změně vedení na radnici třenice o sbírku ilustrací pro děti, která je vystavená v českokrumlovských klášterech. Bývalé vedení radnice prosadilo koupi sbírky za milion eur (asi 24, 5 milionu korun) . Současní radní tuto cenu kritizují a nelíbí se jim také to, že do klášterů nepřivedla sbírka více návštěvníků.

Foto: Mapy.cz

Městský úřad v Českém Krumlově

Článek

Případem se pro možné podvodné jednání zabývá i policie, zatím však bez jakýchkoliv závěrů. „Mohu potvrdit, že vyšetřujeme možné podvodné jednání v souvislosti se sbírkou grafik a obrázků v Českém Krumlově. Vyšetřování je však teprve na začátku,“ řekl Novinkám jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO) uvedl, že s dalšími kroky počká město až na výsledky vyšetřování. „Z našeho pohledu je jenom dobře, že se policie touto věcí zabývá. Buď se dozvíme, že platíme za sbírku odpovídající cenu anebo že někdo pochybil,“ uvedl Nogrády.

Další splátku za sbírku by mělo město uhradit v příštím roce. Jedná se o 6,5 milionu korun. „Zatím to není aktuální a počkáme na výsledky vyšetřování,“ reagoval Nogrády na dotaz Novinek, zda město tuto částku uhradí.

Místostarosta Českého Krumlova zřejmě neoprávněně používal titul

Domácí

Bývalé vedení radnice si naopak stojí za nákupem sbírky i její hodnotou. „Celé jsme to (nákup ilustrací) připravovali tak, abychom koupili něco, co má opravdovou hodnotu a co může pomoci klášterům. Žiju nadále v přesvědčení, že ta sbírka hodnotu má. Problém je v tom, co dělají naši nástupci, že tu hodnotu zpochybňují, mají na tom postavenou svou politiku,“ sdělil ČTK bývalý místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL). Podle něho podalo podnět policii vedení města. Starosta Nogrády to však odmítá.

„Vadilo mi také to, že předchozí vedení města slibovalo návštěvnost galerie s ilustracemi až 30 000 tisíc lidí a v současné době tam dochází asi tři a půl tisíce lidí,“ zmínil Nogrády.

Ve sbírce je více než 600 ilustrací. Vlastnil ji Otakar Božejovský, spoluzakladatel švýcarského nakladatelství Bohem Press, od nějž město ilustrace koupilo a splácí mu je.

Českokrumlovské uličky se už zase plní zahraničními turisty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám