Hlavní obsah

Českokrumlovské uličky se už zase plní zahraničními turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je duben, dopoledne všedního dne a občas sprchne, historické uličky Českého Krumlova se plní skupinkami turistů. Jsou tu Asiaté, Evropané i návštěvníci ze zámoří. Město zapsané na seznamu UNESCO se po třech letech vrací do doby před covidem. V porovnání s rokem 2019 je však návštěvnost stále zatím asi na sedmdesáti procentech.

Foto: Profimedia.cz

Do Českého Krumlova se po třech letech vracejí i turisté z asijských zemí (ilustrační foto).

Článek

„Oproti loňsku je to poměrně velký nárůst turistů. Začíná se znovu dařit skupinové turistice,“ sdělila Právu Zdeňka Chaloupková z Destinačního managementu oblasti Český Krumlov. Zmínila, že ještě loni zachraňovali i hlavní sezonu hlavně tuzemští turisté a akce.

Český Krumlov, kde žije asi 12 tisíc obyvatel, navštívilo v některých letech před covidovou epidemií i přes milion turistů. V podstatě celoročně bylo město přecpané, podnikatelé měli žně, pro místní to však ideální nebylo. „Jednalo se až o takzvanou škodlivou turistiku a ani není naším cílem, aby se vrátila zpět,“ podotkla Chaloupková.

Zvyšující se zájem potvrdil i kastelán českokrumlovského zámku Pavel Slavko. „Proti loňskému roku zaznamenáváme nárůst asi o deset až patnáct procent, přijíždějí i skupinky Číňanů nebo Indonésanů. Denně jich je pět až deset,“ uvedl Slavko s tím, že v porovnání s rokem 2019 je návštěvnost zámku zatím asi na šedesáti procentech.

Tipy na výlety v Českém Krumlově a okolí: Příroda, město, kultura i zábava

Tipy na výlety

Lidé více šetří

Obchodníci si pochvalují především víkendy, ale takové tržby jako před třemi lety nemají. „Přes týden je to určitě daleko slabší, ale o víkendech nakupují hlavně skupinky asijských turistů,“ podotkla prodavačka v obchodě s uměleckými předměty pod zámkem.

Víkendy mají také obsazené v penzionech, které jsou přímo v centru Českého Krumlova. „Řekl bych, že turisté se vracejí, ale není to tak, jak to bylo. My jsme měli hodně asijských turistů, kteří nám stále scházejí. Výborně jsou obsazené hlavně víkendy,“ konstatoval majitel penzionu Krumlov Radek Štěpánek.

Podle Františka Poláčka, majitele penzionu Franko, se změnilo chování turistů: „Je trochu jiná doba a jak tuzemští, tak zahraniční turisté více šetří.“

Starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO) předpovídá z hlediska turistického ruchu velmi dobrý rok. „Podle mých informací můžeme být z hlediska porovnání s dobou před covidem až na osmdesáti procentech. Zájem je patrný už nyní, například o velikonočních svátcích byla zcela zaplněná všechna parkoviště,“ dodal Nogrády.

Karlštejn zpřístupnil zasypaná místa

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám