Hlavní obsah

Korupční aféra cizinecké policie nabírá obrátky

Právo, Novinky, ČTK, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Korupce na cizinecké policii je zřejmě rozsáhlejší, než se zdálo. Podle státního zástupce Libora Řeřichy se současné šetření netýká jen karlovarského oddělení. Nabízí se souvislost s chebským oddělením, kde se v březnu začaly hromadně podávat výpovědi, ale podle neoficiálních informací může jít i o další regiony. Vyšetřování případu se zřejmě protáhne.

Článek

Podle Řeřichy se vzhledem k rozsahu vyšetřování nedají výsledky očekávat v řádu týdnů, ale spíše měsíců. Na případu pracuje velký tým.  Jestli jsou z korupčního jednání kromě již obviněných dvou karlovarských policistů podezřelí i další pracovníci cizinecké policie, zatím podle něj není možné sdělit.

Kvůli podezření z braní úplatků při udělování pobytu pro cizince byl vzat do vazby Radek Kocáb a jeho kolega Pavel Kábrt z karlovarského oddělení cizinecké policie. [celá zpráva]

Oba dva už ředitel západočeské cizinecké a pohraniční policie Helmut Immig propustil ze služebního poměru kvůli porušení služební přísahy. Oba policisté byli obviněni ze zneužití pravomoci veřejného činitele a braní úplatků. Při vyšetřování vyšlo najevo, že oba disponovali mnohamiliónovým majetkem, ke kterému nemohli přijít z příjmů na policii.

Podle nejmenovaného svědka, který se spojil s deníkem Právo, jsou do korupce na karlovarském oddělení cizinecké policie zapleteni i další policisté a prostředníci. Za prodloužení pobytu se podle něj platí úplatek 15 000 korun, za kladné vyřízení dlouhodobého pobytu čtyřnásobek.

Problémy budou zřejmě i v Chebu

Personální zemětřesení zažilo oddělení cizinecké policie v Chebu. Tamní zaměstnanci začali začátkem března hromadně prchat do civilu. Více než polovina z nich včetně vedoucího oddělení Ladislava Šperla podalo žádost o uvolnění ze služebního poměru.

Z jedenácti policistů chce šest odejít. Jejich výpovědi přišly v době, kdy probíhají na referátech cizinecké policie v celé republice rozsáhlé kontroly v souvislosti s korupční aférou na karlovarském pracovišti, odkud putovali do vazby dva policisté pro podezření z nezákonných praktik při povolování pobytu cizinců.

Sám Šperl připustil, že termín podání žádostí je podezřelý. "Může to svádět k různým dohadům. Já ale mám svědomí čisté, z ničeho neutíkám. Jsem prostě unavený a opotřebovaný. Dělám tuhle práci už třicet let. Můj odchod souvisí také s určitou nejistotou policistů s odkladem nového zákona o služebním poměru. Navíc mám i zdravotní problémy. Je to jedno s druhým," prohlásil policejní důstojník, který do šéfovského křesla usedl před čtrnácti lety.

Za všechny by ruku do ohně nedal

"Člověk může být přesvědčen o tom, že je všechno v pořádku, ale život je někdy zamotanej a po zkušenostech z Karlových Varů nemohu nic vyloučit. Jestli se tady objeví nějaký průšvih, tak jsem pro, aby se to řešilo podle hesla padni komu padni," dodal Šperl.

Pokud policista odejde po nejméně 10 letech služby na vlastní žádost, má nárok na odchodné a výsluhu. Ani v případě jeho dodatečného obvinění, například z korupce, o tyto výhody zatím nepřijde. To řeší až nový zákon, který má vstoupit v platnost v lednu příštího roku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám