Hlavní obsah

Konflikt mezi dětmi v Jablonci nad Nisou prověřuje policie jako vydírání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Konflikt mezi dvěma skupinami mladistvých ve věku 15 až 17 let v ulicích Jablonce nad Nisou z minulého týdne prověřuje policie pro možné vydírání. Obvinění zatím nepadlo. Policie se v souvislosti s případem zabývá i nenávistnými komentáři a výzvami k násilí, které se v reakci na zveřejnění události objevily na sociálních sítích.

Foto: Mapy.cz

Horní náměstí v Jablonci nad Nisou (ilustrační foto)

Článek

Podrobnosti k vyšetřování v pátek sdělil novinářům ředitel jablonecké policie Pavel Langr.

Konflikty mezi skupinami dětí se policie zabývala naposledy loni na jaře, kdy šlo dokonce často o velmi brutální útoky. Účastníci se při tom natáčeli a záběry zveřejňovali na sociálních sítích. Od té doby se podle Langra až do minulého čtvrtka nic podobného neobjevilo.

O incidentu z Horního náměstí informovaly Novinky. Na policii se tehdy obrátila skupina mladých lidí s tím, že po nich jiná parta požaduje peníze a hrozí, že je jinak zbije.

Pistole u hlavy mladíka z videa byla hračka, zjistila policie

Krimi

„K žádnému napadení ale nedošlo,“ zdůraznil policejní ředitel. V žádné ze skupin podle něj nebyl nikdo, koho by policie v minulosti prověřovala.

Skupina mladíků se nejprve schovala v cukrárně a volala na tísňovou linku 158, reakce policie se jim ale zdála pomalá, proto se přesunuli na nedalekou služebnu městské policie. Ta pak na základě popisu skupinu agresorů dohledala a společně s policií je zadrželi.

Podle záběrů z kamer se obě skupiny před konfliktem několik hodin společně pohybovaly po městě, aniž by se strhla nějaká potyčka. To je také důvod, proč strážníci nezakročili dřív, což jim vytýkají lidé na sociálních sítích.

„Nebylo vůči čemu zakročit,“ doplnil ředitel Městské policie v Jablonci Michal Švarc.

Nic nezanedbali, hájil primátor policii

Konflikt se odehrál v době jarních prázdnin. „Máme vyslechnutých osm účastníků z obou skupin, se čtyřmi udělali jen orientační úřední záznam. Ty úkony probíhají po procesní stránce s rodiči a velmi často i za přítomnosti pracovníků oddělení sociální péče o děti a mládež, takže je to trošku náročnější,“ řekl Langr.

V případě dalších šesti účastníků podle něj policie zjišťuje totožnost, protože všichni nebyli místní.

Primátor Miloš Vele (ODS) znovu ocenil duchapřítomnost napadených, kteří vyhledali bezpečí v místě s větším počtem lidí a přivolali policii.

„Jedině toto je správná cesta. Pokud každý podobný čin bude ihned nahlášený a budou k dispozici také svědci, je možné ve věci konat. Nenávistné diskuse na sociálních sítích nic neřeší. Naopak, jen zbytečně přilévají olej do ohně,“ zdůraznil Vele, který je přesvědčen o tom, že policie, strážníci ani pracovníci magistrátu nic nezanedbali.

Strážníci na lince bezpečí

Po loňských útocích posílila policie v Jablonci hlídkovou službu a zaměřila se na oblast Mšena a okolí jablonecké přehrady.

Městská policie posílila dohled a zřídila také speciální telefonní linku Bezpečí 483 357 855, na kterou se mohou lidé obrátit 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Město podle primátora Veleho podpořilo také terénní program zaměřený na problémovou mládež a její trávení volného času a v letošním roce ho ještě rozšíří. Problematice se policie věnuje i při besedách ve školách.

Třináctiletý školák s pistolí přinutil v Brně vrstevníky, aby se poprali

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám