Hlavní obsah

Složte se na pět stovek. Gang teenagerů v Jablonci žádá po mladších dětech výpalné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Policisté v Jablonci nad Nisou prošetřují další konflikt mezi dvěma skupinami dětí. Ti starší měli mladším vyhrožovat a požadovat peníze jako výkupné za to, že je nezmlátí. Hned k celé sérii podobných případů došlo přitom v Jablonci už vloni.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Aktuální případ se odehrál minulý týden ve čtvrtek. Skupina osmi kluků ve věku do 15 let mířila do centra města, když je začali obkličovat starší výrostci, zřejmě ve věku mezi 15 a 18 lety.

„Chtěli po nich peníze, jinak že je zbijou,“ popsala na sociální síti maminka jednoho z obklíčených hochů. „Kluci neváhali, zaběhli do cukrárny na Horním náměstí a poprosili prodavačku, jestli mohou přečkat, než přijede policie. Parta venku zatím za nimi vyslala dívku, která našim klukům šla předat vzkaz, aby dali dohromady 500 korun jako výkupné, jinak že čekají venku v obklíčení a zmlátí je,“ popsala žena.

K žádné řežbě ani odevzdání výkupného nakonec nedošlo, vyděrači místo činu opustili a mladší hoši se vydali všechno ohlásit na služebnu městské policie. Její operační důstojník skupinu útočníků s pomocí městského kamerového systému dohledal, strážníci pak útočníky zadrželi a předali státní policii.

Student v Ostravě pomohl přepadenému dítěti. Předtím ho netečně míjely desítky lidí

Krimi

„Celý tento případ nyní velmi důkladně prověřují kriminalisté z oddělení obecné kriminality v Jablonci nad Nisou,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Zjednat spravedlnost vlastními silami

V Jablonci, kde už k podobným případům opakovaně docházelo vloni, ale informace o řádění dalšího mladického gangu vyvolala zděšení mezi rodiči. Na sociálních sítích se objevily i komentáře, vyzývající k tomu, aby si rodiče zjednali spravedlnost vlastními silami i za použití násilí, protože policie ani město nekonají.

Pokud každý podobný čin bude ihned nahlášený a budou k dispozici také svědci, je možné ve věci konat. Nenávistné diskuze na sociálních sítích nic neřeší.
Miloš Vele

Na komentáře pak v prohlášení reagoval primátor Jablonce i policie. „Chtěl bych se proti podobným nařčením ostře ohradit. Jak strážníci městské policie, tak město, státní policie a soud konají v mezích platných zákonů,“ uvedl jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).

Školáci si v Brně nasadili kukly a přepadli obchod. Seřval je zákazník

Krimi

„Naopak bych chtěl pochválit skupinu napadených dětí, že se zachovaly správně. Vyhledaly nejprve pomoc v místě, kde je větší skupina lidí, a pak vše přišly ohlásit přímo na služebnu městské policie. Jedině toto je správná cesta. Pokud každý podobný čin bude ihned nahlášený a budou k dispozici také svědci, je možné ve věci konat. Nenávistné diskuze na sociálních sítích nic neřeší,“ napsal primátor.

Mlácení si natáčeli

Policie na svém webu také uvedla, že mezi prověřovanými mladistvými a nezletilými z posledního incidentu nejsou žádné osoby, které mají cokoliv společného s osobami prověřovanými v souvislosti s loňskými případy protiprávního jednání mládeže v ulicích města.

Vloni se jednalo o několik případů často brutálních napadení. Největší rozruch vzbudil případ patnáctiletého Jakuba, kterého stejně staří agresoři zmlátili, protože jim nechtěl vydat svůj batoh. Průběh mlácení si přitom útočníci natáčeli na mobilní telefon a záznam pak sdíleli na sociální síti.

Městská policie pak kvůli tomu posílila dohled a zřídila speciální telefonní linku, na kterou se mohli lidé obracet. Město také podpořilo terénní program zaměřený na problémovou mládež.

Pistole u hlavy mladíka z videa byla hračka, zjistila policie

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám