Hlavní obsah

Kočky zubožené smrtelnými chorobami strádaly v pražském bytě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Desítky koček, které byly zubožené infekcemi a nedostatkem potravy, se tísnily na sedmdesáti metrech čtverečních. Takový pohled se naskytl policistům a lidem z veterinární správy v pražských Horních Počernicích, kde našli zvířata v bytě. V souvislosti s případem policie obvinila muže a ženu z týrání. Uvnitř byla rovněž uhynulá koťata, další kočky museli veterináři uspat, protože trpěly smrtelnými nemocemi.

Foto: Policie ČR

Policie vyšetřuje týrání koček v Praze

Článek

Kriminalisté s veterinární správou a odborem životního prostředí vyšetřovali případ v předešlých několika měsících. Týrání se podle policie dopouštěli muž s ženou. Jejich věk policisté neupřesnili.

„Dvojici je kladeno za vinu, že týrali větší počet zvířat zvlášť trýznivým způsobem, když v bytě o rozměrech 70 m2 chovali neodděleně 44 jedinců koček různého stáří, různých plemen a pohlaví, společně kastrované s nekastrovanými,” informovala v úterý o případu mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Zvířata živořila v podmínkách zcela nevhodných pro chov. Kočky trpěly řadou přenosných virových a dalších onemocnění. Některé z chorob jsou podle mluvčí neléčitelná a další značně bolestivá.

Seniorka z Českolipska týrala nalezené kočky. Nechala je dusit se v pytli

Krimi

„Kočky byly nedostatečně krmeny a napájeny, v bytě nebyl prováděn pravidelný úklid a dezinfekce chovného prostředí. Zvířata prožívala dlouhodobě zvlášť trýznivá utrpení,” zmínila Siřišťová.

Soudní znalec konstatoval u všech koček řadu onemocnění, z nichž některá jsou smrtelná. Rovněž mezi všemi byla rozšířena nemoc FIP infekční peritonitida, která má obvykle fatální následky.

„Při odebírání koček byla v bytě nalezena dvě uhynulá koťata, u nichž byla pitvou zjištěna smrtelná onemocnění. Dalších sedm jedinců muselo podstoupit euthanasii,” upřesnila mluvčí.

Mladík si bral kočky z útulků, pak je našli utýrané

Krimi

Obviněná dvojice čelí obžalobě, kterou státní zastupitelství podalo k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. Trestní stíhání se týká týrání zvířat, za což podezřelým hrozí až pětileté vězení.

„Žena je navíc obžalovaná z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, jelikož jí v minulosti správním orgánem bylo nařízeno opatření ke snížení počtu zvířat na maximálně deset jedinců,” dodala Siřišťová.

Kdy bude soud případ projednávat, zatím není zřejmé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám